Як японцям вдається жити понад 100 років

Світ навиворіт. Україна

Дмитро Комаров дізнався таємниці довголіття мешканців острова Окінава.

Поділитися:

Учора глядачі 1+1 побачили новий випуск програми Світ навиворіт. Японія. Дмитро Комаров вирушив на острів Окінава – на землю довгожителів.

ЧИТАТКЙ ТАКОЖ: Дмитро Комаров навчить українців мандрувати

«На сьогодні приблизно 1000 жителів острова відсвяткували столітній ювілей. Тут кажуть, що в 100 років життя тільки починається», – розповів Комаров.

Ведучий все ж таки дізнався секрети довголіття тутешніх японців. Спершу він став свідком того, як мешканці Окінави грають у японський різновид гольфу. Вік наймолодших гравців сягає 80 років, а середній вік команд – 90 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Секрети азіатської краси: 10 простих кроків до «порцелянової» шкіри

 

«Секрет у тому, що коли тобі виповнюється 60 – починається нове, краще життя. Ти ще здоровий, у тебе є сили і головне – час. Ти можеш обрати будь-яке хобі: займатися спортом, мандрувати, втілювати свої мрії в життя. У нас люди об’єднуються в гуртки: хтось співає, хтось грає на інструментах тощо», – розповіли Комарову довгожительки острова.

Щоправда, забезпечити таку цікаву старість допомагає і пенсія. Японські бабусі зізналися ведучому, що їхня середня пенсія сягає 1,5 тис. доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому на острові Міядзіма немає пологових будинків і кладовищ

Однак це далеко не всі таємниці довголіття японців.

«Передусім потрібно жити без стресу й знаходити можливість розслабитися. Звісно, ключову роль відіграє здорове харчування – потрібно вживати натуральні продукти. Довгожителі Окінави їдять багато овочів і свинини, яку по-особливому готують. М'ясо ріжуть прямо з кістками та варять 7-8 годин, так виварюється весь холестерин, а у м’ясі з’являється колаген, який корисний для м’язів», – розповів японський кардіолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 фактів, які повинні знати закохані в суші

Також окінавці щодня їдять особливі водорості - мазуко, які ростуть тільки на цьому острові. Щось на кшталт морської капусти. Вважається, що саме ця підводна рослина і речовина, яка в ній міститься, забезпечує довге життя без хвороб».

Новини по темі