«Я планую своє життя зараз на 3 дні максимум», – ведуча 1+1 Лідія Таран розповіла про професійне та особисте під час війни

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Ведуча 1+1 Лідія Таран розповіла про роботу і волонтерство під час війни
Facebook Лідія Таран

Лідія Таран розповіла про життя за кордоном під час війни, волонтерство та свій професійний фронт.

Поділитися:

Ведуча ТСН Лідія Таран в інтерв'ю WoMo розповіла про те, чим займається наразі у Франції, як продовжує волонтерити та чи готує себе до ймовірності затяжної війни в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лідія Таран розповіла про свій досвід на французькому телебаченні: як Франція ставиться до війни, яку розпочала росія в Україні

Лідія Таран разом з донькою Василиною 5 березня поїхала до Франції через війну в Україні і пов'язану з нею небезпеку. За кордоном Лідія намагається робити все для підтримки України: співпрацює з мерією міста Нансі, розповідає французькою мовою про війну в Україні та міських заходах, дає інтерв’ю місцевим ЗМІ, веде благодійні концерти у різних містах Європи, консультує журналістів, разом з колегами відкрила програму Ukraine SOS, відправляє гуманітарні грузи в Україну та допомагає відновлювати Бородянський психоневрологічний інтернат. Про свою діяльність Лідія Таран говорить:

"Займаюся всім потрошку. Цього місяця, наприклад, веду кілька благодійних концертів у різних містах Європи. 8 травня був концерт “День Європи для України”, символічно у столиці Європи — Брюсселі. Українські та європейські  музиканти збирали кошти на підтримку України. Я відстежую всі новини. Даю інтерв’ю французьким ЗМІ, консультую журналістів, розповідаю про війну. Намагаюсь продовжувати вчити французьку мову. Загалом роблю все те ж саме, що й інші українці по всьому світу — голосно говорю про Україну".  

Таран

Лідія Таран не перестає волонтерити: допомагає з доставками гуманітарних вантажів в Україну. Про допомогу у відновленні Бородянського психоневрологічного інтернату Лідія розказує:

"Завдяки моїм друзям з благодійного фонду «Тернопіль» Єгор Гордєєв відвіз в Бородянський психоневрологічний інтернат матраци, ковдри, засоби гігієни. А наш благодійний фонд «Ти не один» з коштів, зібраних на Ukraine SOS, допоміг закупити техніку — пральні та сушильні машинки, ковдри, подушки, постільну білизну. В інтернаті стояли кадирівські війська. Багато речей зіпсували, вкрали. Директорка і працівники вже майже привели інтернат до ладу, але щоб наблизити повернення підопічних їм треба базові речі. Радію, що ми змогли їм допомогти і плануємо надалі допомагати.

Зараз кожен може приєднатись до допомоги – наприклад, зробити внесок на dobro.ua. Це програма фонду "Ти не один", яку відкрили з початком війни. Швидке реагування на термінові потреби". 

Гордєєв

Не покидає Лідія Таран і курування проєкту «Здійсни мрію», щоб продовжувати втілювати в життя найзаповітніші мрії. Детальніше про це ведуча розповідає:

"Одна з нещодавніх мрій — довоєнне бажання 9-річної Каті Лелеки. Дівчинка дуже хотіла мати рожевий смарт-годинник. Ми готували їй подарунок на День народження, 27 лютого. Однак війна втрутилася в плани… День народження Катя святкувала з іншими дітками та лікарями в бомбосховищі "Охматдиту". Родині вдалося евакуюватися, і наші Чарівники зустрілися з Катею у Львові, напередодні її від’їзду на наступний курс лікування. Спілкувались, співали, розгортали подарунок. Посмішка на обличчі Катрусі — найбільша подяка і радість у цей день!"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лідія Таран розповіла про зустріч у Люксембурзі з Альоною Загребою: дівчиною, яка знімала відеощоденник блокадного Маріуполя

Розповіла Лідія Таран і про випадок, коли голівудська зірка Анджеліна Джолі зустрічалась з українськими дітьми в італійській лікарні і познайомилась з 10-річним Артемом, котрий бореться з гострим лімфобластним лейкозом. Джолі запитала в Артема про його мрію, і хлопчик зізнався, що хоче стати астрономом і космонавтом. Про цей щемливий випадок Таран розказує:

"Артем — близький нам по духу! Він справжній мрійник! Тому ми запросили його стати підопічним благодійного проєкту «Здійсни мрію». Артем і мама Людмила погодились! І ми вже маємо кілька ідей як можна втілити цю мрію — як тільки Україна переможе!"

Джолі

До Франції Лідія поїхала не сама, а з донькою-підлітком Василиною. Про її адаптацію до нового життя ведуча каже, що донька доволі доросла і самостійна і робить все, що від неї залежить. Василина вчиться у місцевій школі, а також паралельно онлайн у своїй українській школі. Про доньку Лідія говорить:

"Цілими днями вона зайнята освітою. І, звичайно, у вільний час теж моніторить новини, спілкується з друзями, які зараз розкидані по всьому світу. Її однокласники зараз вчаться практично у школах всіх країн Європи, і паралельно також не кидають українську онлайн-школу".

Таран

Про неймовіро сильних і мужніх українських жінок, які опинилися з дітьми відірвані від дому, Лідія Таран каже:

"Українські жінки всюди залишаються українськими жінками. Вони займаються найважливішим — роблять усе, аби зберегти дітей. Також на культурному фронті жінки багато роблять — організовують концерти, виставки". 

Зараз є багато думок про те, що війна може затягнутися на невизначений строк. Лідія Таран говорить, що усвідомлює це, але не знає, як можна до цього підготувати свою психіку. Про настрої українців у різних країнаї світу зараз ведуча розповідає:

"Більшість дуже хочуть повернутись, але поки не можуть. Бо так буде спокійніше українським військовим воювати і безпечніше для самих людей. Всі сидять в режимі очікування. Ми вже третій місяць живемо у відсутності можливості стратегічного віддаленого планування. Я планую своє життя зараз на 3 дні максимум".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як з режиму виживання перейти в режим життя: поради психологині Анни Кушнерук

Лідія Таран захоплюється тим, як сильно українців згуртувала війна. І розповідає про наше вкрай важливе завдання в майбутньому:

"Головне, щоб ми відбудовували країну так само спільно і єдино, як зараз боремось".

Дивіться включення Лідії Таран з Франції у "Сніданок з 1+1":

Новини по темі