Які щеплення обов’язково треба робити дорослим і дітям під час війни: роз’яснення від головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Вакцинацію від яких хвороб треба робити дорослим і дітям під час війни: поради експерта
freepik.com

Про які профілактичні щеплення слід особливо пам'ятати під час війни?

Поділитися:

Окуповані росіянами території перебувають на порозі спалаху інфекційних хвороб. Все через проблеми з водопостачанням, відсутністю контролю за станом питної води, зруйновані комунікації, проблеми з похованнями і вивезенням сміття, а також фактичною відсутністю доступу до кваліфікованої медичної допомоги. Але можливі спалахи інфекційних хвороб і на підконтрольній Україні території через те, що люди починають забувати про важливість профілактичних щеплень. Які саме щеплення особливо важливо робити в умовах війни, на зв'язку зі "Сніданком з 1+1" розповів головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати лікарняний переселенцям за кордоном: МОЗ спростило процедуру

Про те, які щеплення є вкрай актуальними зараз, Ігор Кузін розповідає:

"Всі щеплення є важливими, але я хотів би наголосити на необхідності вакцинувтаися від вірусного гепатиту В та туберкульозу, ці щеплення роблять ще в пологовому будинку. І ще проти поліомієліту починаючи з віку 2 місяці".

Ігор Кузін наголошує, що батькам треба слідкувати за дотриманням календаря профілактичних щеплень. Всі вакцини в Україні зараз є, гарантовані календарем щеплення робляться в Україні безкоштовно.

Календар вакцинації

Як пройти вакцинацію переселенцям? Головний державний санітарний лікар каже:

"Щоб зробити планове щеплення, треба звернутися до будь-якого найближчого закладу первинної медичної допомоги. Для цього не потрібно підписувати декларацію. Всі дані про зроблене щеплення будуть занесені до електронної системи охорони здоров'я. Я би радив ще брати довідку про проведення щеплення, це єдина універсальна форма, яка діє на період воєнного стану і приймається і за кордоном".

Які щеплення потрібні дорослим під час війни?

Слід пам'ятати і про вакцинацію дорослого населення, особливо в період воєнного стану і ризиків, пов'язаних з війною. Кожні 10 років дорослі повинні проходити ревакцинацію від дифтерії та правця, щоб імунітет до цих хвороб зберігався на високому рівні. Це зараз вкрай важливо, оскільки через бойові дії значно підвищується ризик отримати поранення, тож захист від правця є необхідним. Ігор Кузін зазначив:

"Вакцинація від правця особливо зараз важлива для військових, для призовників, для бійців територіальної оборони".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко подякував всім медичним працівникам України, які рятують життя під час війни: «Вся країна пишається вами, ви герої!»

Також головний санітарний лікар розповів про ще одну важливу річ:

"Вакцина проти вірусного гепатиту В вкрай актуальна для медичних, особливо військових медичних працівників".

Згадава Ігор Кузін і про бустерну дозу проти коронавірусу. Він говорить, що вакцинація продовжується у тих регіонах, де є така можливість, немає жодних правових або епідеміологічних підстав її призупиняти. Але темпи її доволі низькі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Дії" відтепер можна відновити COVID-сертифікати, термін яких сплив

Які документи підтверджують вакцинацльний статус за кордоном?

Багатьох людей цікавить, як можна підтвердити факт наявності щеплень у дитини, перебууваючи за кордоном? Ігор Кузін повідомив, що зараз є 5 документів, які за кордоном будуть підтвердженням факту проведення щеплень:

1. Історія розвитку дитини.

2. Карта профілактичних щеплень.

3. Міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

4. Медична карта амбулаторного хворого.

5. Довідка про проведення щеплення.

Якщо у вас немає оригіналів хоча б 1 з цих документів, можна отримати його у вигляді фото чи PDF-файлу від свого сімейного лікаря. Але краще все ж мати оригінал.

Дивіться розмову про щеплення з Ігорем Кузіним у "Сніданку  1+1":

Новини по темі