Масові самогубства, зґвалтування та спалене вщент місто: що зробили з німецьким Демміном війська радянських «визволителів» у травні 1945 року (розповіді очевидців)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Трагедія німецького міста Деммін у травні 1945 року, де радянські солдати чинили такі ж звірства, як російські у 2022 році в Україні

Німецьке місто Деммін має трагічну сторінку історії, коли в нього зайшли радянські "визволителі" у 1945 році та чинили такі ж звірства, як російські окупанти в Україні у 2022 році.

Поділитися:

Німецьке місто Деммін має трагічну сторінку історії, яка, на жаль, дуже нагадує події російської окупації в Україні. Наприклад, трагедію в Бучі, Ірпені, Гостомелі, Бородянці, Маріуполі з численними звірствами російських військ щодо місцевого населення. ТСН відвідала Деммін та поспілкувалася з очевидцями тих страшних подій, які у 1945 році були ще маленькими дітьми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страшні кадри. Ведучий Дмитро Комаров показав звільнену від росіян Бучу: заміновані навіть дитячі майданчики

Солдати Вермахту та СС, коли відступали з міста Деммін під натиском радянських військ навесні 1945 року, підірвали за собою всі мости. В результаті Деммін опинився в ізоляції, його жителі у пастці, а радянська армія зайшла в нього і деякий час просунутися далі не могла. Перші радянські танки зайшли до міста 30 квітня 1945 року. В ці останні дні війни радянські солдати-переможці дозволяли собі все: грабували, вбивали, катували, ґвалтували. Тож місцеві мешканці почали масово накладати на себе руки, в основному це робили жінки, які також вбивали і своїх дітей, щоб вберегти від знущань. Лише за приблизними даними понад 1000 місцевих покінчили життя самогубством у ті страшні дні, переважно це були жінки та діти.

Над тими мешканцями міста, хто не встиг покінчити життя самогубством або втікти, радянські солдати нещадно познущалися, а потім спалили місто майже вщент. Очевидці тих подій, які були ще малими дітьми, чітко пам'ятають трупний сморід та сморід від пожежі, які оповили Деммін у травні 1945 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 чи 9 травня, вшанування чи святкування: як радянська і російська пропаганда перекрутила історичні факти про перемогу у Другій світовій війні (розповідає історик)

Після закінчення Другої світової війни Деммін увійшов до складу НДР, дружньої і фактично підконтрольної СРСР, тож говорити вголос про звірства радянських військових у травні 1945 року було небезпечно і фактично заборонено. І лише після падіння Берлінської стіни та розпаду СРСР люди почали вільно згадувати про ті страшні події кінця війни.

ТСН поспілкувалися з Ліло Шльосер. У травні 1945 року їй було 4 роки. Її мама покінчила життя самогубством, перерізала вени, бо бачила, як від численних зґвалтувань померла її кузина і розуміла, що буде наступною. Також вона вбила свого 9-місячного сина, братика Ліло, і намагалася вбити і саму дівчинку. Проте її та її бабусю, які стікали кров'ю, зрештою врятували родичі. Ліло розповідає:

"У мене за раз не стало всієї родини, мені раптом не стало, де жити, ці дня змінили все моє життя. Моїм родичкам було тоді десь 16 і 20 років. В якийсь момент до нас увірвалася група росіян азіатської зовнішності. Тата розстріляли, кузину ґвалтували доти, доки вона не померла. Мама розуміла у сусідній кімнаті, що вона наступна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Було небезпечно виходити навіть з під'їзду", — відверта розповідь Тетяни Козак про будні в блокадному Маріуполі ("Щоденники війни")

Подібну історію розповіла і Брігітте Россов, якій у 1945 році було 7 років. Її маму зґвалтували і вона вбила себе і намагалася вбити і Брігітте. Але дівчинка вижила. Роланд Томс, якому в ті страшні дні було 7 років, також має свої спогади, адже повз його будинок жителі Демміна масово йшли до річки топитися. Роланд розповідає:

"Це все були жінки і діти. Таке робилося, а довкола була весна і такий сонячний, теплий день, як сьогодні".

Також Роланд Томс згадує і про російських солдат, які нещадно катували і грабували місцевих мешканців. Спогади Роланда такі:

"Всі руки у них були зайняті ручними годинниками, це перше, що вони крали".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитро Комаров показав кадри звільненого Гостомеля: знищена «Мрія» та мародерства росіян

Всі ці згадки та факти реальних подій до болю нагадують поведінку російських окупаційних військ щодо місцевого населення. Трагедія Демміна мало чим відрізняється від трагедії Бучі та інших тимчасово окупованих міст і сіл України. І такі історичні факти зайвий раз показують, з яким страшним, цинічним, грубим і ницим ворогом ми маємо справу.

Дивіться сюжет ТСН про звірства радянських військ у німецькому місті Деммін у 1945 році:

Новини по темі