8 чи 9 травня, вшанування чи святкування: як радянська і російська пропаганда перекрутила історичні факти про перемогу у Другій світовій війні (розповідає історик)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
День пам'яті і примирення та День перемоги: різниця в датах і суті свят
pixabay.com/GoranH

Сьогодні весь світ відзначає День пам'яті та примирення. Які історичні факти відомі про початок і закінчення Другої світової війни?

Поділитися:

8 травня світ відзначає День пам'яті та примирення як вшанування жертв воєн, зокрема Другої світової війни. Також сьогодні відзначаємо День матері та пам'ятаємо про величезну роль кожної матері-берегині у нашій сьогоднішній боротьбі проти російських загарбників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Днем матері: привітання у віршах, прозі, картинках

Сьогодні "Сніданок з 1+1" працював у тематичній студії у музеї історії України у Другій світовій війні.

8 травня

Гостем студії став історик Олександр Алфьоров, який від початку повномасштабного вторгнення росії вступив до лав ЗСУ. Та сьогодні він зміг відвідати "Сніданок з 1+1" та розповісти про те, чому різняться дати святкування перемоги над фашистською Німеччиною та як саме радянська і російська пропаганда перекрутила історичні факти на свою користь.

Історик наголошує, що весь цивілізований світ вшановує пам'ять жертв тоталітарного режиму, а не святкує перемогу. Тому що загинуло і покалічилося внаслідок Другої світової війни мільйони людей, і це не привід для радості. Зокрема, у Другій світовій війні загинуло понад 10 мільйонів українців.

Друга світова війна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Батурина до Бучі: історичні факти, які підтверджують, що росіяни вбивали і катували українців століттями (фільм «Україна. Повернення своєї історії»)

Чому різняться дати Дня перемоги: 8 чи 9 травня?

День перемоги над нацизмом пов'язаний з датою капітуляції нацистської Німеччини. Акт про капітуляцію Німеччини набрав чинності 8 травня о 23:01 за середньоєвропейським часом, а за московським часом це вже було 9 травня. З цим і пов'язана різниця у датах відзначення Дня перемоги. Але не лише з цим. СРСР свідомо хотів відмежуватися від усього світу в питанні тлумачення перемоги над фашизмом, привласнивши собі левову частку заслуги цієї перемоги, а також приховати багато історичних фактів. Тож свідомо було обрано дату для святкування Дня перемоги 9 травня, це був політичний наказ Сталіна.

Цікаво, що у 1947 році Сталін відмовився від урочистих заходів щодо Дня перемоги, і наступний парад було проведено лише у 1965 році, до 20-ї річниці капітуляції Німеччини.

Які історичні факти про війну радянська та російська пропаганда перекрутила на свою користь?

Друга світова війна розпочалася у 1939 році: 1 вересня війська гітлерівської Німеччини зайшли на територію суверенної Польщі, а 17 вересня війська СРСР так само зайшли на територію суверенної Польщі. 30 листопада СРСР вторгнувся до Фінляндії. Тож історик Олександр Алфьоров говорить:

"Весь світ знав, що Другу світову війну розвязали 2 країни, 2 агресора. СРСР, а згодом росія наполягають на тому, що 9 травня – це їх перемога, щоб закрити ці пазли, які всі розуміють, що СРСР був агресором. Тож 9 травня вони почали святкувати як перемогу СРСР над нацизмом. А сьогодні путінська росія, деморалізована невдачами в Україні, говорить, що переміг "русский солдат".

Хоча, як вже було зазначено, у Другій світовій війні загинуло понад 10 мільйонів українців, величезна цифра!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як московія привласнила собі назву «Русь»: історичні факти у фільмі «Україна. Повернення своєї історії»

Коли ж у 1944-1945 роках радянська армія пішла у наступ на Німеччину, вона фактично підкорювала собі країни, через які проходила. Алфьоров розповідає:

"Армія "визволителів" насправді завойовувала Польщу, Чехословаччину, Угорщину, створювала там маріонеткові комуністичні уряди. Агресор проводив політику завоювання в контектсі премоги".

Нині, коли Україна веде героїчну боротьбу проти росії за своє існування як незалежної, суверенної держави, коли російські військові чинять геноцид по відношенню до мешканців окупованих територій, точно є сенс не святкувати День перемоги, а вшановувати пам'ять загиблих. І вірити у близькість нашої спільної Перемоги над російськими загарбниками.

Дивіться, як Заслужений академічний ансамбль пісні і танцю ЗСУ наживо заспівав у студії "Сніданку з 1+1" на честь Дня пам'яті і примирення:

Новини по темі