Польський священник розповів, чому вирішив увімкнути у костелі «Ой у лузі червона калина» (відео)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Що відомо про польського священика, який увімкнув у костелі «Ой у лузі червона калина» (відео)

Ксьондз Войтех Дроздович з околиці Варшави розповів, чому вирішив увімкнути в костьолі українську пісню "Ой у лузі червона калина", яка є одним із символів нашої боротьби проти російських загарбників.

Поділитися:

Журналісти ТСН поспілкувалися з польським священником, який нещодавно увімкнув у костьолі символічну для кожного українця пісню "Ой у лузі червона калина".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ой у лузі червона калина» мовознавець Олександр Авраменко розповів історію виникнення цієї пісні

Знімальна група ТСН приїхала у Біляни, околицю Варшави, де знаходиться костьол, в якому служить ксьондз Войтех Дроздович, а також будинок, в якому він проживає. Нещодавно цей польський священник увімкнув під час служби пісню "Ой у лузі червона калина" та з колонкою в руках підспівував і задавав ритм парафіянам. Це відео сколихнуло соцмережі:

Журналісти ТСН дізналися, що Войтех Дроздович живе сам і вже понад 20 років служить у місецвому костьолі. Місцеві його дуже люблять і називають "несямовитим", тобто дивовижним. Священник згадує, що пісню "Ой у лузі червона калина" йому увімкнула послухати сестра. Вона йому дуже сподобалася і він вирішив заспівати її під час богослужіння. Парафіянам роздали текст пісні, написаний латинськими літерами, увімкнули музику через міні-колонку, яка і була в руках у ксьондза.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маленький українець переспівав "Ой у лузі червона калина", відео стало вірусним: що відомо про хлопчика та історія його евакуації

Войтех Дроздович весь час вибачався перед кореспонденткою ТСН, що говорить з нею російською. Цю мову він вивчив, коли ще 20 років тому їздив до Сибіру служити місцевій польській громаді. Священник каже:

"Українську я ще не знаю, але сподіваюся, що навчуся".

Практикувати українську ксьондзу вже є з ким, адже у сусідній будівлі католицького ліцею наразі живе понад 100 українців, переважно жінок і дітей, які тікали від війни на рідній землі і знайшли тут тимчасовий прихисток. Войтех Дроздович каже, що вся Польща щиро підтримує Україну у важкій боротьбі з російським окупантом, і звертається до всіх українців:

"Брати наші, ви на війні, ми на волі, але ми поруч з вами".

Дивіться відео ТСН про польського священника Войтеха Дроздовича, який увімкнув під час богослужіння пісню "Ой у лузі червона калина" та підспівував парафіянам:

Новини по темі