У Львові відкриють перший в Україні банк шкіри у новому опіковому центрі: як проходитиме лікування пацієнтів (розповіли у ТСН)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
У Львові відкриють банк шкіри у новому опіковому центрі: як проходитиме лікування пацієнтів (розповіли у ТСН)

Коли запрацює банк шкіри та як відбуватиметься лікування пацієнтів з опіками?

Поділитися:

В Україні з'явиться перший банк шкіри, де її зберігатимуть для трансплантації. Він діятиме в опіковому центрі, який незабаром відкриють у Львові. Створення цього відділення прискорила війна, адже в результаті російських бомбардувань сотні людей по всій країні зазнали глибоких опіків. Коли саме запрацює банк шкіри розповіли у ТСН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити при опіках, як розпізнати ураження дихальних шляхів при хімічних опіках: інструкція та поради від Ярослава Вуса

Через війну, розпочату росією проти України, багато людей зазнають серйозні ураження опіками. Зазвичай в Україні для лікування використовують свинячу шкіру, якою тимчасово закривають рани. Проте медики пояснюють, що це не надто ефективно. Керівник відділення термічної травми та пластичної хірургії Олександр Дунаєв каже:

Колись ми теж закривали опіки різними покриттями, зокрема й свинячою шкірою. Це не давало гарного результату.

За сучасними світовими стандартами опіки лікують радикально: висікають стару шкіру, а після цього пацієнта треба стабілізувати, закривши рани. Свинячої шкіри вистачає до 10 днів. Цього недостатньо для загоєння. Натомість донорська може використовуватися кілька місяців. Олександр Дунаєв пояснив:

Коли є дефіцит власної шкіри й велика ділянка попечена, то це постійна боротьба: аби швидше взяти шкіру, аби швидше загоїлася рана. Ми стабілізуємо пацієнта, потім беремо власну шкіру та поетапно закриваємо.

Раніше лікування посмертною донорською шкірою було можливо тільки закордоном. У відділенні, яке добудовується, працюватиме вже український банк шкіри. Його використовуватимуть у Львові й передаватимуть у лікарні по всій Україні. Зараз потреба в цьому значно зросла, адже через бомбардування та кількість тих, хто отримав опіки більша. Переважно усі травми пов'язані з опіком голови, шиї та дихальних шляхів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росія почала використовувати фосфорні боєприпаси в Україні: у чому їхня небезпека та що робити, якщо отримали опіки білим фосфором

Відділення розраховане на 70 стаціонарних ліжкомісць та ще 20 реанімаційних. Обладнання теж буде сучасне. Директор лікарні Святого Луки першого медоб'єднання Львова Василь Трунквальтер розповів:

Кожен опіковий пацієнт має знаходитись в окремому боксі. Це пов'язано з мікрофлорою відділення інтенсивної терапії, з флорою, яку має пацієнт. Буде вбудована витяжна система мікроклімату.

Перших пацієнтів у цьому опіковому центрі планують прийняти вже влітку.

Дивіться сюжет з подробицями:

Новини по темі