Як вберегти дитячу психіку від жорстокого контенту: розказує психолог на прикладі серіалу "Гра в кальмара"

Серіал "Гра в кальмара" заполонив найпопулярнішу серед дітей соцмережу Тік Ток безкінечними челенджами, а тому й викликав непереборний інтерес у дітей. Як вберегти дітей від негативного впливу, якщо заборона на перегляд не працює – розказує психолог.

Поділитися:

Серіал "Гра в кальмара" викликав непереборний інтерес у дітей. У чому феномен цього серіалу? Чому дітей ваблять фільми у яких жорстокістю спотворені звичайні дитячі речі: ляльки, одяг та навіть ігри? Розповідає дитячий та сімейний психолог Катерина Гольцберг у "Твій день".  Катерина – президентка Професійної Асоціації Дитячих Аналітичних Психологів та співавторка курсу "Протидія та попередження булінгу в закладах освіти".

"Якщо ви не дивилися, ви не зможете скласти уявлення про цей серіал", – запевняє психолог. "Він насправді набагато глибший. Там підняті дуже важливі питання і загалом, усі персонажі – це ті, кого я бачу у себе на прийомі в кабінеті. У серіалі підняті дуже філософські теми, і дарма ми його так захейтили".

Сам серіал не є проблемою. Є проблемні речі, які спливли і затригерили багатьох.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не розчинитися в дітях? Розповідає психологиня Анна Кушнерук

Чи можна дітям дивитися такі серіали

Є певні обмеження за віком, але головне – розуміти, навіщо ми його дивимося. Діти все одно можуть його подивитися і дізнаються про нього з інших джерел. Проте, якщо це буде таємно, ми не матимемо ніякого впливу. Якщо и хочемо вплив мати, ми маємо обговорювати серіал та те, що в ньому відбувається.

Чи можна заборонити дитині дивитись серіал

Думка, що ми можемо заборонити дитині щось дивитись – це ілюзія. Дитина йде до школи, де навіть не на своєму, а на чужому телефоні вона все одно побачить все, що захоче.

Заборона – це батьківські страхи. Батькам варто усвідомити, чого бояться саме вони. У Тарантіно фільми більш жорстокі, але ніхто не кричав, що їх не можна дивитись.

Контроль це добре, але коли ми впевнені, що дитина зі своєю проблемою прийде саме до нас. Психолог радить усі фільми переглядали разом з дитиною, або окремо, але обов’язково після обговорити. Головне - ставити питання.

Чи може дитина стати агресивною, просто подивившись серіал

У нас завжди є ґрунт, на який ми спираємось. Якщо родина має певні особливості, у родині присутнє навіть психологічне насилля, дитині з такої родини легше перейти межу агресії. Якщо у родині є довірливі стосунки, де є розуміння, де є можливість обговорювати будь-які речі, звісно, буде все інакше.

Не серіал впливає. Родина – це ґрунт, на якому може вирости що завгодно.

Якщо дитина проявляє агресію, варто спочатку подивитися на себе, дитина є дзеркалом поведінки батьків. Батьки для дитини – зразок ставлення до світу. Є всього дві моделі поведінки: дитина або наслідує батьків, або іде повністю в супротив.

Поради психолога про те, як не розчинитися у дітях, дивіться далі: