Коронавірус. Штам Дельта: симптоми і вакцинація (розповідає лікар-імунолог Федір Лапій) (ВІДЕО)

Коронавірус штам Дельта: симптоми, заразність, щеплення. Коментар імунолога
pixabay.com/Anestiev

Світом шириться новий, супер-заразний штам коронавірусу – Дельта. Його вже зафіксували у майже 100 країнах світу, серед яких і Україна. Як його відрізнити від інших штамів та чи допоможе щеплення, щоб від нього захиститися?

Поділитися:

Всього 10 секунд треба для того, щоб заразитися новим штамом коронавірусу Дельта. Про це повідомляють у Всесвітній організації охорони здоров’я. Там наголошують, що цей штам, вперше зафіксований в Індії, є надзвичайно заразним та небезпечним. Саме про коронавірус Дельта і про те, що від нього може захистити, в ефірі шоу «Твій день» під час відео-включення розповів лікар-імунолог Федір Лапій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індійський штам коронавірусу вже в Україні: чи допоможе від Дельти вакцинація? Коментує експерт (ВІДЕО)

Коронавірус штаму Дельта вже зафіксовано у майже 100 країнах світу. Щонайменше 2 підтверджених випадки цієї мутації точно є і в Україні. Відомо, що штам Дельта дуже заразний, також на нього часто хворіють діти та молоді люди. Симптоми його такі ж, як і інших штамів коронавірусу. Проте відомо, що він частіше викликає більш сильний головний біль і біль у горлі.

Фото: pixabay.com/geralt

Імунолог Федір Лапій розповів, чи допоможе від Дельти вакцинація? За словами лікаря, наразі вже доступні результати досліджень, які вказують на те, що більшість наявних вакцин від коронавірусу є ефективними і проти цього штаму. Вони показують понад 90% ефективності. Тож варто робити щеплення вже зараз, і тією вакциною, яка вам доступна. Федір Лапій додав:

Я користуюся паском безпеки не для того, щоб мене не оштрафували, а щоб вберегти своє життя. Те ж саме стосується і вакцинації від коронавірусу.

Раніше повідомлялося про те, що на Дельту почали хворіти і в Ізраїлі, який вважається найбільш вакцинованою країною у світі. Проте виявилося, що половина з тих, хто заразився – це діти та підлітки, які ще не отримали щеплення через вік, а також інші невакциновані особи. Інша половина – це вакциновані, які хворіють на коронавірус штаму Дельта в легкій формі. Тобто, щеплення захистило їх від важкого перебігу хвороби.

Повний коментар імунолога Федора Лапія дивіться у випуску шоу «Твій день» від 29 червня 2021 року.