Зійшлися знову після тривалої перерви: коли не варто поновлювати стосунки? (поради від психолога Анни Кушнерук)

Чи треба повертати колишні стосунки? Поради психолога
Pexels/Artem Beliaikin

"Двічі в одну річку не війдеш". Чи, все ж таки, "війдеш"? Які шанси повертати стосунки з минулого та чи доречно це робити?

Поділитися:

Весь світ спостерігає за возз'єднанням актора Бена Афлека та поп діви Джей Ло, а в українському шоу-бізнесі найгучніше возз'єднання відбулося в продюсера Юрія Нікітіна та артистки Ольги Горбачової. Та чи можна реально поновити стосунки після стількох років розлуки студії денного шоу "Твій день" розповіла психоаналітик Анна Кушнерук:

Будь-яка пара може спокійно та абсолютно нормально сходитись за умови якщо вони насправді мають почуття та якщо в той час, коли вони були окремо, проробили величезну роботу над собою та відносинами. Якщо ви їх продовжуєте, щоб звинувачувати, показати, наскільки вас скривдили, тут нема сенсу. Ви будете сто разів повертатись задля того, щоб з'ясувати: "Мені реально було погано" або "Ні, реально нічого не змінилось". Якщо я зміню своє ставлення до того, що для мене цінне та дороге – тоді ці стосунки матимуть шанс. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сильна та незалежна жінка завжди самотня — міф чи реальність (коментує психологиня)

За словами психологині, кожна пара кожного дня будує нові стосунки: можна або залишатися в невротичному замкненому колі, або можна кожного дня казати, як любите партнера. Тому кожен день – нове життя. Як розпочати відносини після тривалої перерви: знову знайомимось чи з тої точки, звідки закінчили? Анна Кушнерук зауважила:

Точно не з тієї точки, з якої завершили, тому що ця точка є безумовно трагічною. Я б радила розпочинати з: "Я шкодую про той час, що провела без тебе" або "Мені є, що тобі розповісти. Як в тебе справи?". Тобто задля того, щоб розпочати нові стосунки, нам потрібно затоваришувати. Потрібно навчитися ставитися до людини не як до речі, яка колись була моя, а навпаки – навчитись ставитись до людини як до особливої, до якої я хочу мати відношення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переваги та недоліки ранніх шлюбів: у якому віці одружені найрідше розлучаються? (розповіла психолог)

Коли не варто поновлювати стосунки? Психологиня пояснила:

Якщо ви знаходились у стосунках із психопатом – я тут абсолютно категорична. Річ не в тім, що людина не має право пережити хворобу та пройти лікування. Але якщо людина буде експлуатувати кожного коханця задля того, щоб відігравати ревнощі, бити тощо – ви станете жертвою знов і знов. Тобто якщо ви тікали зі стосунків, у яких людина є хворобливою і людина не має наміру з цим працювати та змінювати життя – не давайте шанси людині, що має на меті лише ходити колом. Якщо людина пройшла лікування, може спілкуватися з вами на відстані, не починає крутити шию через те, що ви на неї не дивитесь – тоді ви будете відчувати себе у безпеці й там є, про що говорити. 

Кожного разу на початку стосунків ми показуємо себе тих, ким ми хотіли б бути. Як Чехов казав: "У відносинах ми стаємо кращою версією себе". Тут так само. Психологиня надала декілька порад тим, хто збирається повертатися в стосунки:

Якщо ви до цієї людини все ще маєте жагу, пристрасть, цікавість – навчитись з цією людиною витримки. Вона може бути не завжди щаслива з вами. Дізнайтеся, як їй поруч з вами, з вашою історією. 

Дізнатись про цю тему детальніше можна з відео: