Чи має право сімейний лікар розірвати декларацію через відмову робити щеплення (коментар фахівця)

Що робити, коли сімейний лікар хоче розірвати договір з батьками через відсутність щеплень у дитини?

Поділитися:

Чи має право сімейний лікар розірвати договір з батьками через відсутність щеплень у дитини, розказує директор депертаменту розвитку електронної системи охорони здоров'я НСЗУ Дмитро Черниш в ефірі "Твій день".

Жінка в одному з чатів попросила поради щодо ситуації, яка сталася у неї з сімейним лікарем. Її попередили, що медик хоче розірвати договір з одним із її дітей. Причиною назвав відсутність усіх необхідних щеплень. Жінка пише, що її діти регулярно відвідують кабінет, ходять на огляд та роблять аналізи. Але зараз, коли в країні відчувається дефіцит сімейних лікарів, така відмова може стати проблемою для сім'ї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сімейний лікар недоступний: що робити, як знайти вільного лікаря та підписати нову декларацію

"Насправді, лікар не може одноосібно прийняти рішення про розірвання декларації із пацієнтом. Законодавством визначено чіткий перелік випадків, коли декларація може бути розірваною. Є одна з підстав у наказі МОЗ, яка називається «Припинення декларації через те, що пацієнт не виконує приписів лікаря». Єдина умова, що така декларація може бути припинена тільки у тому випадку, якщо це не загрожує життю і здоров’ю пацієнта", — коментує представник НСЗУ.

Фахівець додає:

"На сьогоднішній день конкретний алгоритм дій і порядок дій стосовно розірвання декларації на такій підставі відсутній. Він має бути розроблений МОЗ. Наразі над цим працюють. Станом на сьогодні декларації за цим пунктом не розривають. Сімейний лікар одноосібно розірвати декларацію з пацієнтом не може".

Щодо конкретної ситуації, що складася у жінки, Дмитро Черниш розповів, що необхідно зробити:

"Рекомендується звернутися до керівника закладу охорони здоров’я, де працює сімейний лікар. Необхідно звернутися зі скаргою до МОЗ, можливо, до НСЗУ, щоб виявити ситуацію, вияснити, які були підстави, чи дійсно декларація була припинена і які саме підстави були для цього".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрити електронний лікарняний можна буде без візиту до лікаря: як і кому це дозволять

Також, фахівець НСЗУ розказав, що робити у випадку, коли сімейний лікар звільнився і ніхто про це не попередив:

"Законодавством визначено: у випадку, якщо сімейний лікар звільняється, керівник закладу охорони здоров’я, де цей сімейний лікар працює, зобов’язаний попередити всіх пацієнтів про те, що у них на даний момент лікаря немає і запропонувати альтернативу у вигляді інших лікарів, або найняти нових лікарів, або розподілити пацієнтів між наявними в закладі сімейними лікарями. Подивитися, де є лікарі, можна на сайті НСЗУ у розділі Е-дані: у яких закладах, по територіальному розподілу, по місцю проживання, які є вільні лікарі, скільки вільних місць у кожного лікаря.

Де шукати допомоги, якщо сімейний лікар не приходить на виклик, дивіться сюжет: