Відкрити електронний лікарняний можна буде без візиту до лікаря: як і кому це дозволять

В Україні дозволять дистанційно відкривати лікарняні: як і кому це дозволять
Pixabay/Megan_Rexazin

Така процедура значно розвантажить лікарів, вважають у МОЗ.

Поділитися:

Пацієнти, які мають прояви грипу, гострої респіраторної хвороби, COVID-19, можуть відкрити електронний лікарняний без візиту до лікаря. Про це повідомив міністр охорони здоров’я України Виктор Ляшко під час брифінгу щодо ситуації з поширенням COVID-19 на території України. МОЗ вже підготував відповідний наказ. Міністр охорони здоров'я пояснив:

"У разі наявності симптомів COVID-19, грипу або гострої респіраторної інфекції пацієнт може зателефонувати до свого лікаря й отримати від нього рекомендації щодо лікування. За результатами такої консультації лікар може сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність на період до 5 днів, який і є основою для відкриття електронного лікарняного. Якщо хвороба триватиме довше, пацієнт має звернутися до лікаря на особистий огляд для подовження сроку своєї непрацездатності шляхом створення нового медичного висновк уу межах свого захворювання". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Циркуляція трьох інфекцій в Україні, висока захворюваність серед дітей та чи справді Омікрон – останній штам коронавірусу? (Ігор Кузін ексклюзивно у "Сніданку з 1+1")

Така процедура значно розвантажить лікарів та дозволить іншим пацієнтам уникнути додаткових контактів із хворими на коронавірусну хворобу, сподіваються у МОЗ. Нагадаємо, з 1 жовтня 2021 року Україна перейшла на електронні листи тимчасової непрацездатності (лікарняні), припинивши видачу паперових. 

Раніше стало відомо, що в Україні скоротили вдвічі термін самоізоляції для хворих на COVID-19 та змінили вимоги до тестування на коронавріус. 

Вакцинація — досі єдиний надійний та доступний спосіб уберегтися від тяжкого перебігу коронавірусної хвороби. Яку вакцину від COVID-19 обрати, дивіться відео:

Новини по темі