Імунолог розповів про вакцину Pfizer: чи є зв'язок з безпліддям та чи можна щеплюватися вагітним та мамам на грудному вигодовуванні

Вакцина Pfizer: чи є взаємозв'язок з безпліддям? Чи можна вакцинуватися вагітним та мамам, які годують груддю?
Pexels/MART PRODUCTION

У мережі ширяться чутки, що вакцина Pfizer проти коронавірусу викликає безпліддя. Чи дійсно є цьому підтвердження? Розповідає імунолог.

Поділитися:

В інтернеті з’явилася лякаюча інформація, ніби вакцина Pfizer проти коронавірусу здатна викликати безпліддя і впливає на можливість жінки завагітніти. Імунолог Борис Донський в ефірі шоу «Твій день» спростовує цю інформацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лілія Подкопаєва у «Світському житті з Катериною Осадчою» розповіла, чому вирішила вакцинуватися від коронавірусу

За словами імунолога, жодних даних щодо того, що вакцина проти коронавірусу може якимось чином впливати на фертильність (здатність вагітніти) жінки немає. І поки і бути не може, адже її використовують у світі усього пів року, а на подібні дослідження потрібно мінімум 2 роки. Та результати попередніх клінічних досліджень не показали жодного взаємозв’язку між вакцинацією та безпліддям, запевняє імунолог.

Нещодавно ВООЗ дозволила вакцинуватися проти коронавірусу вагітним жінкам. Імунолог говорить: все через те, що дані проведених досліджень показали, що щеплення для них не є небезпечним. А ось COVID-19 під час вагітності небезпечний як для мами, так і для плоду. Лікар говорить:

Вагітні часто важко переносять коронавірус, а діти можуть народжуватися через COVID-19 у мами передчасно, з критично малою вагою.

Також, за словами Бориса Донського, немає заборони на вакцинацію проти коронавірусу жінок, які годують груддю.  Лактація не є для цього перешкодою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соломія Вітвіцька вакцинувалась, пішла на тренування з боксу та поїхала на Закарпаття

Послухати коментар імунолога щодо вакцини Pfizer проти коронавірусу можна у цьому відео: