Кисневі коктейлі: з чого вони зроблені та чи дійсно від них є користь (коментар дієтолога)

Чи дійсно корисні кисневі коктейлі?

Поділитися:

У середині XX століття у радянських учених з'явилася ідея, що шлунок та кишківник здатні засвоювати не лише їжу та рідину, а й гази. Конкретних фактів, що ми можемо дихати шлунком, так і не з'явилося, але це стало поштовхом для появи кисневого коктейлю. Цей напій стали застосовувати для оздоровлення дітей у санаторіях, для людей похилого віку як омолоджувальний засіб організму і для вагітних з метою профілактики гіпоксії плоду. Що ж це за чудо-напій та чи дійсно він корисний? "Твій день" спитав у дієтологині Каріни Дейнеко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи має право сімейний лікар розірвати декларацію через відмову робити щеплення (коментар фахівця)

Кисневий коктейль – це напій, насичений киснем, який має вигляд різноколірної піни. Колір напою залежить від його основи, а це можуть бути соки, цукровий сир чи навіть молоко. Тобто смак та аромат такого напою цілком залежить від його компонентів. Два інші важливі інгредієнти — це кисень та піноутворювач. Але для того, щоб змішати всі ці компоненти потрібен спеціальний пристрій. 

Сьогодні кисневі коктейлі не втрачають своєї актуальності, так само як і не зупиняються суперечки стосовно користі цього напою. Дієтологиня розповіла, що кисень засвоюється організмом за допомогою гемоглобіну в наших еритроцитах та за допомогою спеціальних ферментів, що його переносять. Надлишковий кисень у кишківнику, в крові, може бути отриманий лише в умовах гіпербаричної оксигенації (це спеціальні камери з високим тиском).

Тим більше вчені довели навпаки, що якщо якимось чином надлишковий кисень потрапляє до кишківника, він провокує зростання мікрофлори, тобто бактерій. Не передбачено, щоб вони дихали киснем. Позитивний ефект цих коктейлів може бути досягнутий з субстрату, з якого виготовлений коктейль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відрізнити COVID-19 від сезонної алергії (роз'яснення МОЗ)

Якщо коктейль приготований на основі звичайного соку з магазину, там буде надмірна кількість цукру та незрозумілі інші речовини. Тому говорити про чудодійний ефект, як сказала дієтологиня, на жаль, не можна:

З таким же ефектом ми можемо випити свіжий сік, смузі або морс. Оксигенатор просто змінить структуру продукту, з якого роблять кисневий коктейль.

Як можна вдома приготувати їстівних хробачків – розповів хімік Гліб Репіч, дивіться сюжет: