Кризи у подружніх стосунках: як їх правильно пережити та які ознаки того, що шлюб вже не врятувати (порадами ділиться психоаналітик)

Кожна сімейна пара періодично переживає кризи в стосунках. Як їх правильно пережити, щоб зберегти шлюб? Та чи реально у наш час бути разом все життя?

Поділитися:

Кризи у сімейних стосунках – це абсолютно природне і нормальне явище. Але долати їх можна по-різному: зберігаючи теплі стосунки, або ж руйнуючи їх. Про те, як правильно долати сімейні кризи, а також про те, чи можливий у сучасному світі один все життя щасливий на шлюб, розповіла в ефірі шоу «Твій день» психоаналітик Анна Кушнерук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зійшлися знову після тривалої перерви: коли не варто поновлювати стосунки? (поради від психолога Анни Кушнерук)

Анна Кушнерук говорить:

Кризи мають виникати в стосунках, тому що будь-які стосунки – це про розвиток. Кожна людина змінюється з віком, і стосунки з партнером теж мають змінюватися. З часом ми змінюємо і наше сприйняття себе у парі.

Проте, за словами Анни Кушнерук, варто розрізняти поняття функціональної та нефункціональної кризи. Перша – це коли пара бачить кризову подію, яку треба разом здолати, дивиться у бік кризи. Друга – це коли кожен з пари дивиться не на проблему, а одне на одного, і починає звинувачувати одне одного у кризі, замість шукати шляхи її подолання. Тоді можна говорити про справжні проблеми у стосунках. Функціональні стосунки передбачають, що пара впродовж спільного життя переживає дуже багато подій, але вони не псують ставлення партнерів одне до одного.

Дивіться, чи варто давати колишнім другий шанс? Своїми думками ділиться Анна Кушнерук:

На думку Анни Кушнерук, прожити все життя у щасливому шлюбі можна, хоча далеко не всім так щастить з 1-го разу. Психоаналітик окреслює таку проблему:

Ми від партнерів очікуємо, що вони будуть нас і розважати, і надихати. Насправді ж ми з віком втомлюємося і від себе, якщо ми не даємо собі розвитку. Це нормально – не перебувати весь час в ейфорічному стані від себе та свого партнера. Але зациклюватися на цьому не варто. Щоб бути щасливими, треба навчитися жити нетоксично: з собою, з дітьми, із сусідами, з партнерами у коханні.

Та буває й так, що шлюб вже не варто рятувати. Ознаками таких стосунків, на думку психоаналітика, є:

  • Постійні звинувачення одне одного.
  • Відсутність сексуального потягу до партнера.
  • Відсутність бажання поговорити.
  • Відчуття пригніченості та втоми від стосунків, відсутність відчуття щастя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно говорити і приймати компліменти (коментує психолог Анна Кушнерук)

Дивіться, що Анна Кушнерук говорить на тему: як розпізнати затятого холостяка та чи варто боротися за його серце?