Сезонна дієта: чи можна схуднути, вживаючи фрукти та ягоди (розказала дієтологиня)

Чи можна схуднути на фруктовій та ягідній дієті
Pexels/Karolina

Багато людей вважають, що влітку потрібно з'їдати якомога більше фруктів. Це наситить організм вітамінами і допоможе знизити надмірну вагу. Розібратися в кількості цукру в сезонних фруктах та в їх користі для організму допомогла лікар-дієтолог.

Поділитися:

Блогерки у соціальних мережах закликають до дієти на фруктах та пропагандують її користь у боротьбі з надмірною вагою. Чи можна схуднути від фруктів та як їх правильно вживати розказала дієтолог-ендокринолог Анна Бєлокоз в програмі «Твій день»

Чи дійсно влітку простіше схуднути

Дієтологиня Анна Бєлокоз розказала, що дійсно літо прекрасна пора для того, щоб максимально розширити свій раціон та вживати корисні фрукти та овочі. Овочі — це основа здорового і правильного раціону і помічник для тих, хто хоче виглядати чудово і стежить за фігурою. А ось із фруктами та з вмістом в них цукру справи виглядають інакше.

Людям, що намагаються схуднути на фруктах, буде значно складніше працювати з власною вагою, тому що в фруктах є багато власного сахару — фруктози.

Увага! Цукор у фруктах та ягодах не відрізняється від білого цукру, до якого ми звикли. 

ВОЗ рекомендує вживати в їжу цукор і цукровмісні продукти (сироп і мед) не більш, ніж 5% від загального калоража. Це приблизно 5 чайних ложок в день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому ми полюбляємо солодке та як вживати менше солодощів

Скільки цукру міститься в сезонних фруктах

Сезонні фрукти містять дуже велику кількість цукру в перерахунку на чайні ложки:

  • диня — 16 ч.л на кг
  • малина — 9 ч.л на кг
  • кавун — 12 ч.л (викликає швидкий підйом цукру в крові і інсуліну через невелику кількость клітковини)
  • абрикос, персик — 18 ч.л. на кг

Багато людей не їдять після 18, але перекушують фруктами, чи правильно це? Анна Бєлокоз прокоментувала:

З точки зору дієтології, в сезон фрукти, звичайно ж, повинні бути присутніми в раціоні, але їх вживання має бути помірним і не перевищувати норму. При зловживанні й появі великої кількості фруктів в раціоні в літній сезон буде більше шкоди, ніж користі.

Яка кількість фруктів має бути в раціоні людини

Здоровій людини у якої немає проблем з вуглеводним обміном та діабетом, можна з'їдати приблизно 400 г фруктів або ягід в день. Обсяг фруктів необхідно також правильно розподіляти протягом дня. Краще віддавати перевагу першій половині дня (до 15-00), в цьому випадку організм без проблем впорається з кількістю цукру. Фрукти з'їдені в другій половині дня приведуть до метаболічних порушень й, як наслідок, до набору ваги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зберігати листя салату в холодильнику: 3 способи від садової експертки Антоніни Лесик

Чи можна схуднути за допомогою фрешів

Кількість цукру в фрешах і кількість цукру у фруктах відрізняється. Цукор з соків дуже швидко всмоктується шлунком через відсутність клітковини й відбувається різке збільшення цукру в крові (інсулінова бомба) — набір ваги гарантований.

При вживанні фруктів, всмоктування цукру відбувається поступово, також при жуванні правильно виробляється шлунковий сік. Тому вживання натуральних фруктів і ягід принесе більше користі організму, ніж випиті соки й фреші.

Дивіться відео сюжет з користими порадами лікаря-дієтолога: