Руслан Сенічкін розповів про сонячний удар на зйомках: симптоми та перша допомога (коментує лікар)

Руслан Сенічкін отримав сонячний удар: які симптоми та що робити при перегріві
Pixabay/PublicDomainPictures

Ведучий програми «Сніданок з 1+1» Руслан Сенічкін отримав тепловий удар під час зйомок. Які були симптоми та якою має бути перша допомога при перегріві??

Поділитися:

Руслан Сенічкін в студії денного шоу «Твій день» розповів ведучим про свої небезпечні зйомки на Херсонщині. Гість програми, реаніматолог та голова парамедиків, Ярослав Вус навчив телеглядачів розрізняти тепловий удар від сонячного та надавати першу допомогу при перегріві. 

Без капелюха, просто прикриваючи голову рукою, Руслан Сенічкин записував репортаж при температурі 42-45 градусів. Ведучий розказав, що знімальна група не була готова до такої спеки. Зламалася техніка, зламався навіть новенький автомобіль. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖОльга Сумська після ночі у вагоні без кондиціонера: «Люди добрі, це пекло, це страшні тортури». Укрзалізниця прокоментувала (відео)

Через деякий час Руслан Сенічкін почав відчувати оніміння кінцівок, тіло та голова були неймовірно розпеченими, було відчуття, що терморегуляція порушена, також була нудота та запаморочення.

Я висловлюю співчуття всім тим, хто в нестерпну спеку кладе асфальт, людям які виходять на городи, людям які є водіями та пасажирами громадського транспорту та пересуваються без кондерів та належного провітрювання. Так не має бути!

Сонячний удар: що робити?

Реаніматолог Ярослав Вус рекомендує:

  • пити як можна більше води
  • при запамороченнях та оніміннях кінцівок, слабкості або блюванні треба відійти у тінь, пити більше прохолодної води, якнайшвидше охолодити голову з допомогою прохолодного компресу (можна змочити футболку або тканину водою та прикладати її до голови)
  • якщо є можливість, купити та використати спеціальний охолоджуючий пакет (температура -7С).

Пам'ятайте! При поганому самопочутті слід негайно припинити працювати та викликати лікаря або негайно поїхати додому. 

Є думка, що аспірин допомагає при сонячному та тепловому ударі. Це міф! Ліки розріджують кров, знімають запалення та знеболюють, але не рятують від перегріву. 

►Особливої різниці між сонячним та тепловим ударом немає. При сонячному ударі можна додатково отримати опіки незакритих ділянок шкіри.

►Якщо немає можливості знаходитись у спеку у приміщенні, то уникайте прямих сонячних променів, ходіть по затінку, обов’язкого носіть головний убор та легкий натуральний одяг. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖКупатися в Дніпрі: чи загрожує це здоров’ю людей та чому так забруднена вода у річці (коментує еколог)

Дивіться відео сюжет у денному шоу "Твій день" про небезпеку, яка спіткала Руслана Сенічкіна.