Акім Галімов показав, який вигляд мала скриня із серцем останнього гетьмана України

Україна. Повернення своєї історії

Сьогодні о 20:15 глядачі побачать новий документальний фільм Скарби нації.

Поділитися:

Напередодні прем’єри стрічки «Скарби нації» автор та продюсер Акім Галімов завітав до студії «Сніданку з 1+1» та показав скриню, в якій мало зберігатись серце останнього українського гетьмана Кирила Розумовського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гарбузова каша та устриці з чилі: Незвичні рецепти козацьких страв

У новій документально-історичній стрічці команда проекту шукає гетьманські клейноди, що підтверджують українську державність, та спростовує роками нав'язані міфи про козаків. Одна з реліквій, яка зникла з України, – серце гетьмана Кирила Розумовського. Під час його поховання було проведене унікальне таїнство з обмеженим колом посвячених. З тіла забрали серце. Його було забальзамовано й заховано у спеціальну свинцеву скриню. Її ніколи не мали виймати з могили. У таких скринях зберігали серця англійських і французьких королів, на знак найвищої пошани. Але давній закон порушили. У 1927-му році до церкви-усипальниці у Батурині зайшла група людей. Вони скинули надгробок, розбили дерев’яну підлогу і забрали серце гетьмана та срібний герб.

У «Скарбах нації» Акім Галімов разом із нащадком гетьмана – графом Грегором Розумовським - спробує віднайти українську реліквію та повернути її на місце. Творці фільму також поставили собі за мету розвінчати міфи, що спотворюють уявлення людей про героїчну добу українського козацтва. У XVII столітті козаки відкривали школи, будували церкви та вдягались за центральноєвропейською модою угорського стилю. Але Російська імперія провела жорстку кампанію зі знищення доказів існування української держави.

Аби відшукати правду, команда Акіма Галімова залучила до розслідування більше 20 істориків, здолала понад 25 тисяч кілометрів, а одне з досліджень ледь не завершилось трагедією.

Детально про розвінчані міфи, віднайдені документи й подробиці зйомок продюсер фільму розповів в ефірі «Сніданку з 1+1». Фільм створено за підтримки Міністерства інформаційної політики України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 цікавих фактів про фільм Скарби нації

Новини по темі