5 островів України, на яких ти захочеш залишитися назавжди

ТОП-5 мальовничих островів України, які ти не захочеш покидати | Туризм | 1+1
Фото: Getty Images

Роззирнися — і ти побачиш безкрайній небосхил.

Поділитися:

Прислухайся до шуму хвиль, які перегукуються з вітром, склади фігури з пухнастих хмар та примружся від лагідних променів. І все, що залишається – довіритися природі.

Вдихнути повітря на повні груди, «заплутатися» в різнотрав’ї та продовжувати йти далі. Адже саме час відкривати для себе українські острови, які нічим не поступаються тим, що на іншому кінці світу.

Джарилгач

Херсонська область

Цю мальовничу місцину описували у своїх творах античні історики Пліній Старший, Птоломей та Геродот. Навколо неї «ходять» легенди, а одна з них розповідає, що саме тут тренувався наймогутніший герой ахейців – Ахілл.

Часто найбільший незаселений острів Європи порівнюють з Мальдівами: білосніжний пісок та море, відтінки якого перетікають від бірюзового до темно-синього. Проте Джарилгач чарує не розкішними апартаментами, а загадковістю та незайманістю. Тут знайшли домівку сотні видів тварин, а старовинний маяк, зведений за проектом одного з учнів видатного Ейфеля, додає безлюдному острову ще більшої містичності.

Березань

Миколаївська область

Саме на Березані знайдено найдавніше в Північному Причорномор'ї давньогрецьке поселення – Борисфеніду.

Запорожці використовували острів як опорний пункт в морських походах проти Османської імперії. А от сучасники обожнюють його за віддаленість від цивілізації.

Неозоре небо, шум моря та абсолютна тиша… Ідеальніше не придумаєш!

Фото: instagram/tanya8zel

Бирючий

Херсонська область

Назва острова перекладається як «Вовчий», але він зовсім не грізний. Навіть навпаки – спокійний та привітний. Люди здавна знали про миловидний оазис посеред моря: колись тут жили скіфи, про що свідчать кілька курганів.

До слова, Бирючий більш туристичний, аніж Джарилгач та Березань. Тут є місцеві мешканці, які доглядають за тваринами, а для мандрівників облаштовані будинки. Отож знайомство з островом може тривати стільки, скільки твоя допитлива туристична душа забажає!

Хортиця

Запорізька область

Найвідоміший острів України та найбільший острів на Дніпрі, що об’єднав унікальну природу та історію воєдино. Від одного лише вигляду скелястих порогів перехоплює подих, а розповіді про козаків викликають гордість. Тут зосереджені практично всі різновиди ландшафтів півдня: скелі, ліси, поля, озера, луки…

Заповідник дивовижно красивий та колоритний. І стародавні храми-кромлехи, граніти, яким понад 2,5 мільйони років, та кургани-ровесники єгипетських пірамід – найкраще тому підтвердження.

Фото: instagram/ukrainer_net 

Труханів

Місто Київ

Труханів не завжди був оазисом релаксу та розваг, а нагадував радше окремий житловий район.

Перенесемося у минуле, до прикладу, в часи Київської Русі. Тоді Труханів – це півострів з поселенням княгині Ольги. Згодом канал, який з’явився тут у ХVIII столітті, перетворив його на повноцінний острів.

Навіть на початку ХХ століття в селищі налічувалося 367 житлових будинків. Втім, ідилію зруйнувала Друга світова війна. Гітлерівці, відступаючи з Києва, повністю знищили усі помешкання. Після жахливих подій їх вирішили не відновлювати, а територію острова зробити зоною, де кожен може відволіктися від міської метушні.

І, вочевидь, все вдалося, бо споглядати на Київські гори, Дніпро та захід сонця над містом – неабияке естетичне задоволення.

Фото: instagram/airandaction

Читай ще більше матеріалів про подорожі:

  1. Мегаспоруди України, які захоплюють своєю величчю
  2. Три дні в європейській столиці: Подорож, яка переверне твою свідомість
  3. Українські озера, які зачарують тебе з першого погляду
  4. Неймовірні українські ландшафти, які захочеться побачити наживо
  5. Мальовничі пейзажі України, що неначе зійшли з картин
  6. 7 фактів про Бразилію, які тебе шокують
  7. 5 найкрасивіших палацово-паркових комплексів України, які перенесуть тебе в іншу епоху
  8. 5 українських каньйонів, від краси яких перехоплює подих

Сайт 1plus1.ua розповість тобі гарячі зіркові новини, стане цікавим співбесідником у темах моди, краси, здоров'я та стосунків. Разом нам буде класно – підписуйся на наш Twitter.