Три дні в європейській столиці: Подорож, яка переверне твою свідомість

Куди поїхати за кордон на вихідні: Топ-5 європейських міст | Туризм | 1+1
Фото: gettyimages.com

Не обов’язково чекати наступного літа, аби поїхати на відпочинок.

Поділитися:

Зміст статті:

Ми розуміємо, що дехто так і не «вирвався» з полону нескінченних справ та турбот, проте відкладати враження «на потім» – хіба не злочин? До того ж, два-три дні вікенду вистачить, аби провести його в одній з європейських столиць.

На щастя, щоб поїхати в іншу країну, не потрібно отримувати візу – вистачить біометричного паспорта. Ба більше, не доведеться стояти в черзі, адже дешеві квитки можна з легкістю придбати через інтернет.

Отож, якщо ти давно мрієш про міні-подорож, негайно обирай бажаний пункт призначення та хутчіш збирай валізи!

Подорож до величного Будапешта (Угорщина)

Дві частини міста давно об’єдналися, але зберегли свої неповторні характери: старовинний Буда так само нікуди не поспішає, неначе продовжує жити минулим. На відміну від сучасного Пешту, який із кожним днем прискорює свої життєві ритми.

Саме ці відмінності роблять Будапешт гармонійним, та й туристи знайдуть для себе розваги на будь-якому березі. Чи то прогулянка історичними місцями, чи то насолода видами з оглядового колеса – вибір напрочуд різноманітний.

«Родзинки» міста

1. Якщо не побачиш парламент – не побуваєш в Будапешті. Це архітектурне диво поєднало в собі елементи неоготики та паризького боз-ара, а створювали резиденцію за зразком лондонського Вестмінстерського палацу.

Неозброєним оком помітний розмах будівлі, адже це найбільша споруда в Угорщині: 691 приміщення, 29 сходів та 10 двориків. Це справді вражаюче! 

Фото: gettyimages.com

2. Краще роздивлятися Дунай та угорський парламент можна з Рибальського Бастіону. Фортеця височіє на Кріпосному пагорбі й зачаровує білосніжними стінами та віртуозністю архітектури. Цей казковий замок давно не виконує своєї оборонної функції. Зате серед його арок та балюстрад увесь Пешт, мов на долоні.

Фото: gettyimages.com

3. Ще одна важлива пам’ятка – Будайська фортеця. Її складно не помітити, бо за століття архітектурний ансамбль на схилах став настільки великим, що будівлю називають «містом у місті». Могутні стіни «заховали» храми, площі та самобутні вулички… Безсумнівно, це місце – must see кожного туриста. Шлях до фортеці стане ще більш захопливим, якщо піднятися на гору найстарішим у світі фунікулером.

Фото: pixabay.com

Як дістатися?

Спершу обери зручне для себе місто відправлення. До прикладу, вартість авіаквитків Київ-Будапешт коливається від 8 до 11 тисяч гривень в обидві сторони. Варіант «долетіти» дуже спокусливий, бо ідеальний план кожного мандрівника – витратити на дорогу мінімум часу, зате з головою «пірнути» в незнайому атмосферу. 

Подорож зі столиці автобусом коштуватиме в середньому 1600 гривень в одну сторону. Однак готуйся до 18-годинної поїздки. Хоча, якщо довга дорога і музика у навушниках – твоє, відпочинок почнеться задовго до прогулянок закордонними площами.

Де і за скільки знайти житло?

Апартаменти на одну ніч знайдеш від 700 гривень, ліжко у хостелі – від 450. Головне, забронювати місце для ночівлі заздалегідь. Як тільки придбаєш квитки, потурбуйся про тимчасовий дім, бо вигідні помешкання швидко знаходять зацікавлених. Переглянь фото, почитай відгуки та вибери найкращий номер!

Фото: unsplash.com

Варто знати

Українська та угорська мова дуже відрізняються, і марно сподіватися, що корінний житель тебе зрозуміє. Розмовляти доведеться англійською, а це ще одна причина «підтягнути» іноземну.

Звісно, можна спробувати швидко вивчити угорські фрази, якщо вимовиш усі складні звуки. До прикладу, «дякую» – це Köszönöm (Кеосеонео), а «добрий день» – Jó napot (Йоо напот).

Візьми до уваги – національна валюта Угорщини – це форинти. У деяких закладах приймають євро, але їх меншість, тому краще обміняти валюту на місцеву. У порівнянні з іншими європейськими країнами, Будапешт – недороге місто, проте ціни з українськими помітно різняться.

Так, вхід до відомого парламенту обійдеться приблизно в 5200 форинтів (461 гривню), а обід у будапештському бістро коштуватиме в середньому 4000 форинтів (355 гривень).

Загалом, про столицю Угорщини можна розповідати довго, але краще все побачити наживо. Приїжджай і приєднуйся до екскурсії, або досліджуй нові куточки самостійно. У будь-якому разі ти нічого не втрачаєш, бо й без історичної довідки місто на Дунаї вразить красою та залишиться у серці назавжди.

Поїздка до колоритної Варшави (Польща)

Польська столиця постала з попелу, немов фенікс. Річ у тому, що за часів Другої світової війни Варшава була майже повністю зруйнована. Дбайливі мешканці доклали максимум зусиль, щоб підняти місто з руїн. Стару частину відновили настільки майстерно, що відрізнити її від реконструкції майже неможливо. Тут «кипить» життя, завжди багато туристів, людно, смачно та цікаво.

«Родзинки» міста

1. Почати варто із «серця» міста – Старої частини та Королівського палацу, що на Замковій площі. Тут для мандрівників постійно відкриті різні експозиції, тож скористайся можливістю: пройдися вишуканими залами, черпни натхнення й насолодися мистецтвом. До того ж щонеділі вхід абсолютно безкоштовний – а це ще один шанс заощадити.

Фото: gettyimages.com

2. Якщо ти вирішиш відкласти путівник і запитати у місцевого, що цікавого є у Варшаві, точно почуєш про Лазєнковський парк. Озера, фонтани, оранжерея, альтанки… і Палац на воді – справжня архітектурна гордість міста. Ще один елегантний палац – Вілянув нагадає тобі про Париж. А його розкішні кімнати з унікальними експонатами перенесуть в іншу епоху.

Фото: gettyimages.com

3. Та не затримуйся у минулому, бо час побачити місто з іншого ракурсу. Як щодо «іграшкової» панорами міста, яка відкривається з оглядового майданчика Палацу культури та науки? Щоправда, самі поляки цю споруду недолюблюють, мовляв, вона спотворює центр міста. Хай там як, але вид з «палацу» приголомшливий!

Фото: gettyimages.com

Як дістатися?

Літак «доправить» тебе до Варшави приблизно за 5140 гривень в обидві сторони. Квиток на автобус обійдеться близько у 550 гривень в одну сторону. Вигідно, чи не так?

Де і за скільки знайти житло?

Ціни на готелі у Варшаві відносно недорогі. До прикладу, хороший номер з усіма вигодами коштуватиме від 900 гривень, а місце у хостелі – 350.

Варто знати

Мандрівникам у Варшаві радять уникати банків та обмінників при готелях. Курс і комісія цих установ вкрай невигідні, тож шукай так звані «кантори» (вивіска польською буде написана буквально – Kantor). Саме тут можна купити злоті без переплат. Простіше всього скористатися улюбленим «Гуглом», ввести у пошуку «kantor Warszawa» і на карті з’являться усі необхідні установи.

Мандрівка до неповторного Бухареста (Румунія)

Витончені споруди, пасажі, річка, яка перетинає місто, й навіть своя Тріумфальна арка! Нічого не нагадує? Колись Бухарест за його архітектуру називали маленьким Парижем, проте столиця Румунії й без порівнянь самобутня та прекрасна.

«Родзинки» міста

1. Туристична мапа обов’язково приведе тебе до Палацу Парламенту – другої за величиною адміністративної будівлі у світі (після Пентагону).

Фото: gettyimages.com

2. Також кишеньковий «екскурсовод» точно порадить хоча б одним оком глянути на вищезгадану Тріумфальну Арку та дослідити всі старовинні площі й вулички, яких тут достатньо.

Фото: gettyimages.com

3. Машину часу поки що не вигадали, але за бажання можеш перенестися на декілька століть назад. У Бухаресті є етнографічний музей, який дуже нагадує наш Пирогів. Будинки просто неба відтворюють життя та побут румунів, а деякі з них навіть схожі на українські хати-мазанки. Приємно, що столиця Румунії «потопає» у садах та парках. Тут багато зелених насаджень, а, отже, безліч місць, щоб перевести подих та порелаксувати.

Фото: gettyimages.com

Як дістатися?

Авіаквиток в обидві сторони обійдеться приблизно у 7100 гривень.

Де і за скільки знайти житло?

В Бухаресті доволі приємні ціни: за ніч у готелі заплатиш в середньому 800 гривень, а в хостелі – всього 350.

Варто знати

Валюта в країні – леї, але в деяких закладах можна розрахуватися євро. Румунія недорога для туристів, адже сюди не приїжджають на шопінг або задля «люксового» відпочинку. Тому, якщо твій бюджет обмежений, Бухарест – чудове місто для красивої й незатратної мандрівки.

Незабутня подорож до Братислави (Словаччина)

За часи свого існування Братислава п'ять разів ставала столицею. І, що цікаво, щоразу іншої держави. Столиця Словаччини мініатюрна, а її центр можна обійти за декілька хвилин. Проте, куди нам поспішати?

«Родзинки» міста

1. Впізнай кожен стиль архітектури, який гармонійно «вплетений» в унікальні будови. Знайди фонтан Роланда, Ратушу, розкішний палац Примса та готичний Собор Святого Мартіна. А після прогулянки відвідай затишну кав’ярню і скуштуй запашний трдельник – традиційний словацький десерт.

Фото: gettyimages.com

2. Дзвіниця, яку видно у місті звідусіль – це невіддільна частина собору Св. Мартіна. Мало хто знає, але на її вершині знаходиться копія корони королів Угорщини, встановлена на кам'яній колоні.

Фото: gettyimages.com

3. Над околицями міста височить Братиславський град, який багато разів перебудовувався, зміцнювався та занепадав. Через багато років він став символом Словаччини й нарешті віднайшов свою колишню велич. Наразі тут засідає Народна Рада Словацької республіки, відкрито Словацький Народний та Історичні музеї.

Фото: gettyimages.com

Як дістатися?

Переліт з Києва до Братислави швидкий та зручний: дві години, 8300 гривень – і ти в іншій країні. Квиток на автобус в одну сторону коштуватиме 1800 гривень.

Де і за скільки знайти житло?

Столиця Словаччини – місто невелике, і пропозицій «де переночувати» не так багато. Проте, якщо гарно «дослідити» варіанти, можна забронювати чотиризірковий готель від 1100 гривень або ліжко у хостелі за 350-400 гривень.

Варто знати

Словацька мова дещо схожа на українську, і під час мандрівки ти почуєш багато знайомих слів: vitaje – ласкаво просимо, ďakujem – спасибі, або ж dobré ráno – доброго ранку. Окрім цього, тут розуміють англійську та німецьку. Розраховуватися в Братиславі можна євро, і це хороша новина – поспіхом шукати обмінники і порівнювати курси валют не доведеться.

Подорож до Праги – вояж крізь століття (Чехія)

У соборах, брукованих вулицях, палацах та пишних будинках закарбована вся історія Златої Праги. І це саме той випадок, коли обрати найцікавіші місця – неабиякий виклик. Насправді, місту дуже пощастило, бо під час Другої світової війни воно майже не постраждало. Тому, приїхавши до Праги навіть вдесяте, ти не відкриєш її сповна. Зате з першого разу запам’ятаєш найкрасивіші обриси.

«Родзинки» міста

1. Що відвідати обов’язково? Безперечно, Празький град – найбільшу президентську резиденцію у світі. Якщо затримаєшся у Празі максимум на два дні, тобі точно сюди. Замок височіє над річкою Влатвою і, неначе сторож, охороняє місто. А заразом – слугує оглядовим майданчиком на мальовничу панораму міста.

Собор Святого Віта розташований у Празькому граді. Тут зберігаються королівські регалії середньовічних правителів Чехії. Від інтер’єру собору голова йде обертом – варто підняти очі, і ти побачиш височезну стелю, аркові прольоти та неповторні вітражі.

Фото: gettyimages.com

2. Староміська площа у Празі нагадує виставку найпопулярніших архітектурних стилів: саме тут романтичне рококо межує із суворою готикою. Чого тільки вартий знаменитий Тинський храм – найважливіша релігійна споруда правого берега. Його вежі схожі на дві «корони», але це точно не збіг – собор має королівський вигляд!

Фото: gettyimages.com

3. Окремої уваги заслуговує Карлів міст, який об’єднує два береги міста. Він був свідком багатьох історичних подій, а кожен його камінь зберігає легенди і вікові таємниці Праги.

Фото: gettyimages.com

Як дістатися?

Ціна на квиток суттєво не відрізнятиметься від інших – авіарейс за маршрутом Київ-Прага коштуватиме близько 8600 гривень в обидві сторони. Квитки на автобус стартують від 1500 гривень в одну сторону.

Де і за скільки знайти житло?

У Празі передбачено широкий вибір житла на будь-який смак та гаманець. Номер у готелі, неподалік від центру, коштує в районі 900 гривень і дорожче. Хостел обійдеться приблизно у 500 гривень.

Фото: unsplash.com

Варто знати

Деякі магазини охоче приймають долари та євро. Але все ж головна валюта для розрахунку – чеська крона. Кожному туристу варто знати деякі хитрощі, щоб під час обміну грошей з нього не стягнули шалену комісію.

Навіть, якщо в обміні написано «комісія – 0%», це не означає, що її немає. Часто курс, який вивішують перед входом в обмінний пункт, може бути дійсним лише для великих сум (від 1000 євро). Тому «вмикай» уважність і краще ще раз уточни інформацію щодо обміну, аби не залишитись «в мінусі».

ЧИТАЙ ТАКОЖ:

  1. 5 країн для тих, хто збирається за кордон уперше
  2. 5 місць Закарпаття, в які можна закохатися
  3. Чому треба поїхати до Львова: 5 причин
  4. Мальовничі пейзажі України, що неначе зійшли з картин
  5. 10 причин подорожувати Польщею
Новини по темі