Уся Європа страждає від аномальної спеки, Україна — не виключення. Як допомогти своєму організмові пережити ці екстремальні температури? Що та коли їсти? Як ефективно втамувати спрагу? Про все це у студії “Сніданку з 1+1” розповіла лікарка дієтолог-ендокринолог Наталія Самойленко.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зволожити шкіру під час спеки: поради косметолога
Є кілька основних правил “спекотного” харчування. По-перше, необхідно наповнювати організм тим, що ми найбільше втрачаємо під час спеки. Це стосується води та мінеральних солей (Калій, Магній, Кальцій). Багатими на ці речовини є продукти рослинного походження. Такі продукти також допоможуть вам збалансувати температуру організму. По-друге, не варто перегрівати організм смаженою та жирною їжею.
Це абсолютно нормальне явище, яке спричинене захисною реакцією нашого організму. Улітку потреба в калоріях менша, а отже й апетит знижується.
У холодніші пори року найкраще їсти сніданок о 7-8, а обід о 13-14. Влітку ж ці часові проміжки припадають на найбільшу спеку. Щоб допомогти собі краще пережити високі температури, варто змістити сніданок та обід на годину раніше. Інший вихід — їсти легко калорійні страви (салат, фрукти, ягоди). Час вечері можна змістити наперед, на більш прохолодний час.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Йошта: що приготувати з цієї ягоди (користь, рецепти)
Їсти перед сном не рекомендовано, і спекотний сезон — не виключення. Дієтологиня радить дотримуватися “золотого” правила: хочеш їсти — пий воду.
Як уже було зазначено, варто прибрати жирні продукти. Половину раціону мають становити рослинні продукти. Зокрема, банани та картопля є чудовим джерелом Калію. Якщо ви відчуваєте запаморочення, слабкість, зниження когнітивних здібностей, необхідно наповнити раціон сирими овочами, ягодами та фруктами. У виборі страв надавайте перевагу стравам з легким білком (риба, яйця, кисломолочні продукти). Дієтологиня зазначає що холодні кисломолочні супи — це ідеальний варіант для обіду у спеку. Вживання вуглеводів також варто обмежити, адже вони сприяють зневодненню.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати холодний борщ: рецепт від Юрія Горбунова та Єгора Гордєєва (відео)
Окрім води, рекомендовано пити трав’яні чаї та прохолодні рідкі страви. Не варто зловживати напоями з цукром (кава, лимонад, сік). Алкоголь теж не є найкращим напоєм для спекотного літа.
"Найкращий напій на всі часи — це склянка води, звичайно”, — запевняє лікарка.
Для кожної людини норма відрізняється, вираховуємо за таким принципом:
Обов’язково дотримуватися гігієни — мити руки, а також ретельно мити продукти одразу після покупки. Якщо якась їжа викликає у вас навіть мінімальні сумніви щодо своєї свіжості — краще не ризикувати. Домашню їжу готувати не великими порціями, не зберігати за межами холодильника більше 1.5-2 годин. Особливо це стосується білкової їжі (молочні продукти, риба, м’який сир, яйця, м’ясні страви). Якщо якась страва довго пролежала за межами холодильника — безпечніше її викинути.
Як харчуватися та скільки пити у спекотні дні: поради лікаря дієтолога-ендокринолога Наталії Самойленко:
Loading...