Як вберегтись від сталкінгу на прикладі серіалу "Оленя": поради від психотерапевта Олега Чабана

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Сталкінг у серіалі "Оленя": психологічний розбір від психотерапевта Олега Чабана.

Поділитися:

Оленя - новий семисерійний хіт 2024 року. Стрічка вразила як глядачів, так і кінокритиків. Серіал отримав рекордні 97% схвалення після перегляду на одній зі стрімінгових платформ. А ще спровокував гучну дискусію в суспільстві. Сценарій "Оленяти" написав шотландський комік Річард Гадд. В основі реальна історія з його життя - історія про нав'язливе переслідування. Що таке "сталкінг", чим він небезпечний та які причини і наслідки ховає це явище - розповідає психотерапевт Олег Чабан у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Сюжет розгортається навколо коміка та бармена на ім'я Доні, який бореться з життєвими труднощами. Його грає сам Річард Гадд. Одного вечора Доні зустрічає у барі, де працює, розгублену жінку на ім'я Марта, і пригощає її чашкою чаю. Цей маленький прояв доброти і співчуття незабаром розпалює у Марті одержимість. Вона починає переслідувати Доні, закидає сотнями електронних листів, а згодом дістається і батьків чоловіка. Серіал дає чесний і ретельний погляд на складні емоції, які переживає людина у такій ситуації, а також на складні співзалежні стосунки, які жертва може мати зі своїм кривдником.

До того, як написати сценарій "Оленяти", Річард Гадд описав власну драматичну історію у моновиставі "Північний олень", що був показаний на Единбурзькому фестивалі у 2019 році. Тоді переслідувачки на сцені не було, а її присутність Річард компенсував демонстрацією повідомлень від неї. Вистава настільки вразила публіку, що автор вирішив створити серіал, аби поділитися власним досвідом із ще більшою кількістю людей. Та після виходу "Оленяти" на екрани з'явилася нібито справжня Марта - жінка на ім'я Фіона Харві, яка стверджує, що є прототипом головної героїні, і планує подати позов на Річарда за наклеп, адже люди з усього світу, після перегляду серіалу, почали надсилати їй погрози. Жінка також заперечила, що мала кримінальне минуле, як її прототип у серіалі, та сказала про те, що Річард Гадд все вигадав, бо хотів заробити грошей на її історії. Річард зі свого боку вже звернувся до глядачів через Instagram і попросив не спекулювати і не шукати прототипів персонажів в реальному житті, оскільки це не суть його серіалу.

Сталкінг і нав'язливість стали актуальною проблемою у сучасному суспільстві. Ці терміни вживаються для опису небажаної, нав'язливої поведінки, спрямованої на одержання уваги або контролю над іншою людиною. Олег Чабан пояснив, які є основні відмінності між сталкінгом і нав'язливістю:

"Існує дуже проста відповідь: якщо це псує життя - це вже сталкінг. Нав'язливість може бути на тлі невротичногсті яка потім сублімується у творчість. А може бути не реалізоване кохання і воно стає нав'язливою ідеєю. А це вже грань патології, тому критерій дуже простий: якщо це псує твоє життя і життя тих, на кого воно направлене".

Цей феномен також досліджується з позицій співзалежності та стокгольмського синдрому, коли жертва поступово переоцінює свої відчуття і починає сприймати сталкера як потребуючого допомоги, а не загрозу.

Однією з причин такого розвитку подій може бути те, що сталкінг відбувається поступово, поступово наростаючи в інтенсивності. З початку може здатися, що це лише надмірна увага або прояв зацікавленості, але з часом це перетворюється на нав'язливу поведінку, що завдає серйозного стресу жертві.

Для багатьох жертв сталкінгу, особливо тих, хто стикається зі співзалежністю, складно визнати, що вони потребують допомоги. Вони можуть відчувати симпатію до свого кату, спробувати раціоналізувати його поведінку або відчувати вину за те, що стали об'єктом його зацікавленості. Це може бути особливо складно, якщо сталкер використовує тактику маніпуляції та психологічного тиску.

"Найдивніше і, можливо, найстрашніше, що в цьому процесі, іноді жертва сталкінгу починає відчувати співчуття до свого ж кривдника. Чому це відбувається? Співзалежність,а інколи навіть стокгольмський синдром. Тобто, обов'язково мають були елементи послаблення і розуміння сторони жертви. І от, подай цим людям тільки слово розуміння, як "Я тебе прекрасно розумію", "Я тобі співчуваю", "Я розумію, чому ти так робиш" - ти підливаєш масло у вогонь".

Сталкінг може мати серйозні наслідки для жертв, включаючи психологічну травму та порушення особистої безпеки. Тому важливо вчасно реагувати на підозри на сталкінг і шукати підтримку та захист у відповідних організаціях і службах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі