З якими захворюваннями можуть мобілізувати — пояснили в ТСН

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
З якими захворюваннями можуть мобілізувати — список
telegram/zelenskyy_official

Як визначатимуть придатність військовозобов'язаного до служби в силах оборони.

Поділитися:

Міноборони оприлюднило список захворювань, із якими військовозобов'язані визнаються придатними до служби. Ступінь придатності визначають на ВЛК. Детальніше про новий законопроєкт розповіли у ефірі ТСН.

Від 18 травня усі чоловіки у віці 18-60 років, які до цього мали статус обмежено придатний, тепер повинні знову пройти ВЛК. Це належить зробити до 4 лютого 2025 року. Медкомісія повинна буде надати тільки два висновки: придатний або непридатний. Сама придатність ділиться на категорії. 

4 травня вступили у дію норми, які змінюють положення про військову лікарську експертизу у Збройних силах України. Водночас встановлюються обмеження щодо особливостей проходження служби відповідно до стану здоров'я, а саме:

  • Придатні (повністю)
  • Придатні до служби у військових частинах забезпечення. ТЦК та СП, ВВН3, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, звʼязку, оперативного забезпечення, охорони
  • Придатний за окремими спеціальностями 
  • Придатний для виконання специфічних завдань.

Непридатними військовозобов'язаних також можуть визнати, однак з певними уточненнями:

  • Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку,
  • Тимчасово непридатні, які потребують лікування
  • Непридатні до військової служби з переоглядом через 6 місяців.

З якими захворюваннями можуть мобілізувати

Відповідний наказ Міноборони України від 27 квітня опублікований на сайті Верховної Ради у додатку із хворобами, станами та фізичними вадами, що визначають ступінь придатності до військової служби чи служби у військовому резерві. У ньому йдеться, що громадяни можуть поділятися на кілька категорій. Відповідно до цих категорій військовозобов'язані або підуть на фронт, або будуть служити у тилу. 

У департаменті охорони здоров'я Міністерства оборони України також фактично скасовано індивідуальну оцінку придатності. Тепер члени ВЛК не зможуть приймати рішення на власний розсуд і будуть керуватися лише чіткими нормами. Це дозволить унеможливити корупційні прояви.

Як визначається придатність в залежності від хвороби?

  • Особи, які мають клінічно вилікований туберкульоз, можуть бути призначені на службу в тилових частинах та частинах забезпечення. Також придатними визнаються чоловіки із залишковими явищами після вилікованого туберкульозу. Тільки у випадках, коли хвороба прогресує, особу визнають непридатною до військової служби.
  • Іншими інфекційними хворобами, які можуть впливати на придатність до служби, є ті, що передаються статевим шляхом, такі як сифіліс, гонококова інфекція, хвороби, спричинені хламідіями, трихомонадами та мікоплазмами. Особи з такими хворобами є тимчасово непридатними до військової служби і потребують лікування.
  • Особи, що хворіють на рак визнаються придатними до військової служби, за винятком випадків, коли рак перебуває на стадії стійкої ремісії або має неоперабельні метастази по тілу. Таких осіб знімають з військового обліку.
  • Особи з тяжкими та помірно вираженими стійкими психічними розладами вважаються непридатними до військової служби. Проте ті, у кого легкі психічні прояви, можуть бути визнані придатними до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, військових ВНЗ, навчальних центрах, медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв'язку, оперативного забезпечення або ж охорони.
  • Також до придатних до військової служби відносяться особи зі стійкою компенсацією наслідків гострого захворювання головного мозку або закритої черепно-мозкової травми.

Інформацію про інші хвороби та умови придатності до військової служби можна знайти у відповідному документі на сайті Верховної Ради.

Нагадаємо, що відповідно до Закону України про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації особи з інвалідністю. Вони можуть бути призвані на військову службу тільки за їхньою згодою і тільки за місцем проживання. Чоловіки від 25 до 55 років, які отримали другу або третю групу інвалідності після 24 лютого 2022 року, повинні пройти медичний огляд повторно, щоб підтвердити його висновки. Однак ця умова не стосується військовослужбовців, тих, хто отримав травми під час участі в бойових діях.

Дивіться більше новин у ТСН, що виходить о 19:30 на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі