Згоріло все: речі, документи, фотографії, — історія багатодітної родини Коваленків, що втратила дім на третій день війни

Родина Коваленків втратила дім від рук російських військових на третій день повномасштабної війни.

Продовжуємо розповідати про злочини російських військових на території України через розповіді українців. Ведучий Костянтин Грубич відвідав родину Коваленків, які живуть на Чернігівщини, та розповів їхню історію в програмі "Сніданок з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Він — на Азовсталі до кінця, вона — в одній камері з "Тайрою": історія подружжя військовослужбовців, що вийшли з російського полону

До зими має заселитися в нову оселю багатодітна родина Григорія та Лілії Коваленків із села Крупичполе, що на Чернігівщині. Подружжя та вісім дітей від 16 до 2 років миттєво втратили житло на третій день повномасштабної війни, яку розв'язала росія. Родина навіть запам'ятала час трагедії — 19 година 26 лютого 2022 року.

Тоді через село проїжджала ворожа колона і будинок потрапив під випадковий обстріл. Згоріло все: речі, документи, фотографії. Уберегли Коваленки найцінніше — свої життя і віру в те, що воно буде ще щасливим в рідному селі. Випадкова автівка проїздила повз і мала сміливість не зупинитися. Тоді російські військові одразу відкрили по ній вогонь на ураження. 

"Тут стояла колонна і вони нас обстріляли, а потім загорілася хата", — розповіла одна з доньок сімейства Коваленків.

"Вони знали, що тут живуть люди, діти, тому що вони приходили перед цим воду просили", — додала мама сімейства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я не уявляю, якби в мене забрали мій дім», – Леся Нікітюк розповіла, як допомагала людям у центрі для переселенців у Хмельницькому

Родина тікала в чому була, чотири дні жила у погребі у людей і досі скитається по чужим оселям. Холодної весни без ліків майже всі Коваленки перехворіли, а наймолодшого сина Костика ледь не втратили. 

"Ми йоло ледь вилікували. Температура була, а в лікарню було страшно везти. Якщо одну дитину повезти в лікарню, то решту на кого лишити?" — розповіла Лілія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кривавий щоденник окупанта: журналістка ТСН отримала рукописні зізнання росіянина про злочини (фото)

Врешті родина повернулася до рідного Крупичполя. Тут тимчасово заселилися до будину далеких родичів. Поверненню багатодітних Коваленків у селі зраділи. Місцеві допомогли облаштувати дім та надати дітям необхідні речі. 

"Ми згуртувалися усім селом. Щоб приїхала сюди уся родина, їм потрібно вже в перший день щось їсти, на чомусь спати і дітям на чомусь навіть вчити уроки", — поділилася Юлія Чайка, староста Крупічпільського старостинського округу. 

На щастя, скитатися все життя по чужим будинкам Коваленкам не доведеться. Міжнародні спонсори пообіцяли надати сучасний утеплений модульний будинок з усіма зручностями та навіть з меблями та побутовою технікою. До зими родина вже може отримати нове житло. 

Loading...

Більше новин