Згоріло все: речі, документи, фотографії, — історія багатодітної родини Коваленків, що втратила дім на третій день війни

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Історія родини Коваленко, яка втратила житло на третій день військової агресії росії у "Сніданку з 1+1"

Родина Коваленків втратила дім від рук російських військових на третій день повномасштабної війни.

Поділитися:

Продовжуємо розповідати про злочини російських військових на території України через розповіді українців. Ведучий Костянтин Грубич відвідав родину Коваленків, які живуть на Чернігівщини, та розповів їхню історію в програмі "Сніданок з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Він — на Азовсталі до кінця, вона — в одній камері з "Тайрою": історія подружжя військовослужбовців, що вийшли з російського полону

До зими має заселитися в нову оселю багатодітна родина Григорія та Лілії Коваленків із села Крупичполе, що на Чернігівщині. Подружжя та вісім дітей від 16 до 2 років миттєво втратили житло на третій день повномасштабної війни, яку розв'язала росія. Родина навіть запам'ятала час трагедії — 19 година 26 лютого 2022 року.

Тоді через село проїжджала ворожа колона і будинок потрапив під випадковий обстріл. Згоріло все: речі, документи, фотографії. Уберегли Коваленки найцінніше — свої життя і віру в те, що воно буде ще щасливим в рідному селі. Випадкова автівка проїздила повз і мала сміливість не зупинитися. Тоді російські військові одразу відкрили по ній вогонь на ураження. 

"Тут стояла колонна і вони нас обстріляли, а потім загорілася хата", — розповіла одна з доньок сімейства Коваленків.

"Вони знали, що тут живуть люди, діти, тому що вони приходили перед цим воду просили", — додала мама сімейства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я не уявляю, якби в мене забрали мій дім», – Леся Нікітюк розповіла, як допомагала людям у центрі для переселенців у Хмельницькому

Родина тікала в чому була, чотири дні жила у погребі у людей і досі скитається по чужим оселям. Холодної весни без ліків майже всі Коваленки перехворіли, а наймолодшого сина Костика ледь не втратили. 

"Ми йоло ледь вилікували. Температура була, а в лікарню було страшно везти. Якщо одну дитину повезти в лікарню, то решту на кого лишити?" — розповіла Лілія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кривавий щоденник окупанта: журналістка ТСН отримала рукописні зізнання росіянина про злочини (фото)

Врешті родина повернулася до рідного Крупичполя. Тут тимчасово заселилися до будину далеких родичів. Поверненню багатодітних Коваленків у селі зраділи. Місцеві допомогли облаштувати дім та надати дітям необхідні речі. 

"Ми згуртувалися усім селом. Щоб приїхала сюди уся родина, їм потрібно вже в перший день щось їсти, на чомусь спати і дітям на чомусь навіть вчити уроки", — поділилася Юлія Чайка, староста Крупічпільського старостинського округу. 

На щастя, скитатися все життя по чужим будинкам Коваленкам не доведеться. Міжнародні спонсори пообіцяли надати сучасний утеплений модульний будинок з усіма зручностями та навіть з меблями та побутовою технікою. До зими родина вже може отримати нове житло. 

Новини по темі