Музикант Dan Balan: Біографія і цікаві факти

Голос країни
Біографія Дана Балана

Дізнайтеся більше про тренера-дебютанта Голосу країни-9.

Поділитися:

Тренерський склад Голосу країни-9 поповнився новим зірковим наставником: вперше червоне крісло зайняв популярний молдавський співак, продюсер, музикант і автор пісень Dan Balan. У своєму інтерв'ю для 1plus1.ua виконавець розповів, що на проекті буде шукати голоси, які майже не потребують додаткового «налаштування». Це дозволить Dan Balan працювати з учасниками своєї команди, насамперед, над енергетикою і подачею.

Удосконалювати навички і вміння талановитих вокалістів, які прийшли на Голос країни, відомому виконавцю допомагатиме колосальний досвід. Адже Dan Balan — перший і єдиний молдавський музикант, номінований на премію Греммі, а також володар таких престижних нагород, як Echo Awards, MTV Video Music Awards і багатьох інших. Більше цікавого про життя і творчий шлях співака — в нашому матеріалі.

@danbalan

Біографія Dan Balan

Дан Балан народився 6 лютого 1979 року в Кишиневі. Батько музиканта — дипломат Міхай Балан, голова Служби інформації і безпеки Республіки Молдова. А ось мама Людмила і сестра Санда — як і сам Дан, медійні особистості. Обидві вони працюють ведучими на телебаченні.

Першим музичним інструментом в житті майбутнього артиста став акордеон. Тоді ж, у 10 років, хлопчик почав писати пісні. Лише на першому курсі університету Dan Balan доєднався до рок-гурту Inferialis. Досить швидко музикант зрозумів, що похмурий метал не зробить його відомим на весь світ артистом, тому він вирішив заснувати власний бойз-бенд — O-Zone. Дебютний альбом приніс гурту шалену популярність в Молдавії: 7 пісень з 10 стали абсолютними хітами і очолили перші рядки чартів.

Справжній успіх і любов українських слухачів гурту O-Zone подарувала пісня Dragostea Din Tei у 2003 році. Композиція очолила хіт-паради більш ніж в 30 країнах світу, посіла 3 місце за продажами у Великобританії. Чи не у всіх країнах Європи, Азії та Латинської Америки Dragostea Din Tei отримала мультплатиновий і золотий статус.

Гурт O-Zone розпався через 7 років після створення, а Dan Balan переїхав до Лос-Анджелеса і почав сольну кар'єру. Кілька років співак працював під псевдонімом Crazy Loop, а з 2010 почав запис альбому вже під власним ім'ям. Найвідоміші його хіти — Chica Bomb, Justify Sex, Лепестками слез, Freedom, Лишь до утра, Люби, Lendo Calendo.

Особисте життя Dan Balan тримає в секреті. Раніше в своїх інтерв'ю артист говорив, що серйозні стосунки у нього були з трьома жінками. За його словами, соціальний статус обраниці, а також її колір волосся, зріст та інші особливості не мають значення. Головне, щоб вона йому подобалася, а разом їм було легко і цікаво.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 пісень, за які ми обожнюємо співака Dan Balan

Dan Balan: цікаві факти

1. Спочатку батьки Dan Balan наполягли на тому, щоб він пов'язав своє життя з юриспруденцією. Вже маючи за плечима освіту в музичній школі, майбутній хітмейкер не став сперечатися з мамою і татом, тому в 1996 році вступив на юридичний факультет престижного ВНЗ.

Втім, довго поєднувати репетиції до пізньої ночі з ранніми лекціями Dan Balan не зміг. Вже за рік після початку навчання він остаточно зробив вибір на користь музики і кинув університет, чим шокував батьків. Їх побоювання можна було зрозуміти: на той момент, у 1997 році, професія музиканта в Молдові передбачала два шляхи — або грати в оркестрі за 10 доларів на тиждень, або на весіллях. Естрадних зірок в ті часи у рідній країні Дана просто не було.

2. Мама Dan Balan — легенда молдавського телебачення. Вона вела дитяче ТБ-шоу Tanti Ludmila Show, продюсером якого був і Дан. До речі, він також написав головну пісню для проекту.

На фото: Людмила Балан, мати Дана, @ludmilabalan_tantiludmila

Молодша сестра, Санда Балан, працювала ведучою молдавської версії Жди меня.

3. Dan Balan підкорював Європу в складі O-Zone, починаючи з Румунії. Щоб викликати інтерес у великої компанії звукозапису, музикант пішов на хитрість. Він попросив свою маму, телеведучу і дуже ефектну жінку, віддати диск O-Zone у руки менеджеру. Як Дан і припускав, той зацікавився, що за музику пише чарівна Людмила Балан і платівка потрапила в потрібні руки. Так гурт підписав свій перший серйозний контракт.

4. Трек гурту O-Zone — Dragostea Din Tei потрапив до Книги рекордів Гіннеса як найбільш продаваний сингл за всю історію світової музики.

5. У 2009 році Dan Balan номінували на Греммі в якості співавтора пісні Live your life у виконанні Ріанни і репера T. I. Дан став першим в історії молдавським композитором, який претендував на найголовнішу премію світової музичної індустрії.

6. Кліп на ліричну композицію Лепестками роз, записану в дуеті з екс-солісткою ВіаГри Вірою Брежнєвою, набрав рекордні 24 млн. переглядів на YouTube. Автор музичного відео — український кліпмейкер Сергій Солодкий.

7. Dan Balan вільно говорить румунською, іспанською, англійською, французькою та російською. Також володіє українською мовою.

8. Найбільш уважні телеглядачі пам'ятають виступ Dan Balan в 5 сезоні Танців з зірками з чуттєвою композицією Hold On Love.

9. Зріст нового тренера Голосу країни — 190 см, а вага — 73 кг. У житті Дана був період, коли він захоплювався тренажерною залою, але зараз він надає перевагу функціональним тренуванням із власною вагою. На його думку, такий вид фізичних навантажень більше відповідає його ритму життя.

10. У співака є екстремальне хобі — скайдайвінг. Суть цього виду спорту не в тому, щоб просто стрибнути з парашутом, а в тому, щоб якомога довше залишатися у вільному падінні та виконувати при цьому трюки.

11. Минулої осені співак і композитор випустив оновлену версію хіта Dragostea Din Tei, також відомого як Numa Numa song. У новій обробці композиція отримала назву Numa Numa 2, а кліп знову показав приголомшливий результат — майже 50 млн. переглядів на YouTube. 

Дивіться другий ефір Голос країни-9 вже цієї неділі, 27 січня в 21:00!

Новини по темі