«Чоловіки все частіше страждають від істерії». Відомий психіатр в інтерв’ю Наталії Мосейчук розповів, що відбувається з українським суспільством

Мосейчук+
«Чоловіки все частіше страждають від істерії». Відомий психіатр в інтерв’ю Наталії Мосейчук розповів, що відбувається з українським суспільством
1+1

Тривога, страх і втома: як війна впливає на психічне здоров’я українців.

Поділитися:

Тривога, страх і втома — найбільші загрози для психічного здоров’я українців сьогодні. Все частіше від психічних розладів страждають чоловіки. Про це в інтерв’ю Наталії Мосейчук розповів доктор медичних наук, психіатр Олег Чабан

«Тривог стало значно більше, і зрозуміло чому. Дуже багато інформації, і, водночас, її нестача. І дофантазованої інформації… Її розходження з реальністю, бо дуже багато людей, які телефонують, пишуть і дають реальні відповіді», — розповідає Олег Чабан.

Також, на ріст тривожності впливають і розірвані сімейні зв’язки, зумовлені війною.

«Тривога — це і розірвані зв’язки. Велика кількість людей виїхали, стільки ж залишилося у вигляді розірваного зв’язку. Якщо розривається зв’язок - автоматично з’являється тривога. Втрачається елемент близькості, яка компенсує тривогу. Спілкування, якщо це сім’я, біологічні функції, в тому числі сексуальні — це ж все компенсує (тривогу - ред.). А цього немає», — пояснює психіатр.

Олег Чабан зізнається — найбільше його здивувало поширення розладів серед чоловіків.

«З’явилося те, чого я ніяк не очікував, як лікар. З’явилися дисоціативні розлади в чоловіків… Слово “істерія” вам знайоме? От тепер я переклав науковий термін», — каже він. 

При цьому — причини сплеску розладів серед чоловіків достеменно невідомі.

«Це не означає, що вони (чоловіки - ред.) плачуть і розмахують руками. Ні. Це зовсім інші прояви. Дереалізація, деперсоніфікація», — пояснює психіатр.

Зросла і кількість випадків діагностування депресії серед українців.

«Дуже багато депресій. Часто, вони зв’язані з психологічною втомою, де “батарейка” сіла, — пояснює Олег Чабан. — Сигнали тривоги збивають харчування - все перебивається пробіжками і перекусами. І це все разом з’єднується… Ну і фобії. Плюс - астенія. Втома без можливості  відновитися. Тому, що є просто втома - через вихідні дні, перемикання з друзями — відновився. А астенія — це вже значно більше. Це аенергетичність».

Після яких симптомів слід якнайшвидше звертатися до фахівця? Що буде з психічним здоров’ям українців після війни? І чому ненависть у суспільстві загрожуватиме нам у майбутньому? Дивіться у новому епізоді проєкту Наталії Мосейчук «Мосейчук+» за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі