5 архітектурних див України, які ми ледь не втратили

Архітектурні дива України, які ми ледь не втратили | Подорожі | 1+1
Фото: Vova Suprun

Нам неабияк пощастило!

Поділитися:

Здається, віковічні мури, які пережили безліч руйнівних подій, бачили все. Та інколи навіть стінам невтямки, чому старовинним будівлям приділяють так мало уваги. Якісь пам’ятки назавжди залишаться на архівних фото, але деяким таки усміхнулася удача – їм не дозволили зруйнуватися остаточно.

Отож гортай нашу добірку і дізнавайся, який скарб вдалося врятувати!

Замок Меджибіж

Хмельницька область

Колись його називали «білим лебедем», але наразі цей птах не в змозі розправити крила. Декілька років тому стався обвал західної стіни головного корпусу палацу. На цьому руйнація могла продовжитись, але до замку таки дійшли руки – почалася масштабна відбудова. Сьогодні реставраційні роботи тривають, але він вцілів – і це головне.

Фото: instagram/monyunya

Підгорецький замок

Львівська область

Палац проектували француз Гійом Левассер де Боплан та італієць Андреа дель Аква. Споруді не було рівних, але попри такий розмах, місія зберегти цю розкіш виявилася нездійсненною. Під час радянського періоду замок добряче постраждав, а 1956-го там сталася пожежа, яка знищила більшу частину внутрішнього оздоблення.

Не так давно стан ошатної будівлі був зовсім плачевним, але знайшлися небайдужі, які вирішили спільними зусиллями відновити «перлину» Львівщини. І сталося диво – деякі кімнати палацу вже відкрили для відвідувачів. Тепер люди можуть прогулятися залами та побачити збережені скарби XVII-XVIII століття.

Фото: instagram/stefansailor 

Чинадіївський замок

Закарпатська область

Він має ще одну назву – «Сент-Міклош», яка в буквальному сенсі означає «Святий Миколай». І, певно, ним таки опікуються вищі сили – у 2001 році занедбаний замок перейшов у концесію художника Йосипа Бартоша. Разом із дружиною та однодумцями він врятував старовинне помешкання, ба більше, перетворив його на своєрідний культурний центр. Тепер тут часто відбуваються міжнародні та місцеві мистецькі заходи, а з 2012-го проходить фестиваль середньовічної культури «Срібний Татош».

Фото: instagram/koliganka_travel

Софія Київська

Київ

Перетворити «Софію» на купу каміння – саме таке завдання у 1941 році постало перед одним із радянських офіцерів. Про це українці дізналися через багато років, але серце щемить і досі.

Перед самим відступом «червоних» на територію заповідника заїхала машина, нашпигована вибухівкою. Золотоверху споруду планували замінувати та знищити, але тодішній директор храму зміг переконати непроханого гостя не брати гріх на душу.

Фото: instagram/4piero2

Жовківський замок

Львівська область

Відгомін ренесансу у самому серці Жовкви. Він вистояв під час жорстоких облог, в кінці XVII століття пережив період найбільшого розквіту, а в XIX-XX століттях зазнав безлічі перебудов. Його сучасний вигляд значно відрізняється від первозданного, але екстер’єр – це найменше, через що варто хапатися за голову.

Річ у тім, що 2008 року тут розпочалася реконструкція, та численні порушення призвели до того, що замок зимував без даху. Через це на стінах утворилися плями, а деякі елементи інтер’єру почали прогнивати. Покрівля палацу з’явилася лише 2015-го, тому багато приміщень і досі пустують, а відбудова і розширення експозицій продовжуються.

Фото: instagram/i_am_oxi

ЧИТАЙ ТАКОЖ:

1. За що українські зірки люблять Карпати

Новини по темі