Як московського царя тримали в полоні на Західній Україні: в останньому епізоді проєкту «Українські палаци. Золота доба» розкрили таємниці палацу у Жовкві

Як московського царя тримали в полоні на Західній Україні: в останньому епізоді проєкту  «Українські палаци. Золота доба» розкрили таємниці палацу у Жовкві

Подивитися, як цей замок виглядав колись, можна завдяки 3D реконструкції, зробленій в рамках проєкту “Українські палаци. Золота доба”, що виходить на YouTube каналі “1+1”.

Поділитися:

В 20 кілометрах від Львова знаходиться казкове місто Жовква, відоме своїм замком. Однак, мало хто знає, що саме там за однією з версій могли тримати в полоні захопленого московського царя. Подивитися, як цей замок виглядав колись, можна завдяки 3D реконструкції, зробленій в рамках проєкту Українські палаци. Золота доба, що виходить на YouTube каналі “1+1”.

Жовкву заснував Станіслав Жолкевський, видатний полководець Речі Посполитої, який виграв більше 40 битв. Керівником його особистої охорони був батько Богдана Хмельницького — Михайло.

Саме Жолкевський збудував у Жовкві неприступну фортецю із товстими мурами, баштами та бійницями, яка пізніше стане розкішним замком. За всю історію замок нікому не вдалося взяти штурмом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖСолдати стріляли в акваріум і вода виливалася з нього разом із рибами: У документальному циклі «Українські палаци. Золота доба» розказали про український палац, який зараз опинився в окупації на півдні країни

Однією з видатних перемог Жолкевського був розгром московського війська у битві під Клушиним. Тоді полководець взяв москву, захопив у полон московського царя Василя Шуйського та утримував його як ув’язненого вірогідно у підземеллях замку в Жовкві.

Українські Палаци. Золота доба

У своїй фортеці полководець зберігав багато зброї. Відомо, що трофейну зброю, захоплену у битвах, ретельно вивчали у лабораторії і застосовували новації для власного війська.

Українські Палаци. Золота доба

Правнук Станіслава Жолкевського Ян Собеський став польским королем. Разом із дружиною, француженкою Марією, король дуже любив розкішне життя. Тому за нього палац отримав статус королівської резиденції, був модернізований, прикрашений, а усі корпуси палацу були добудовані другим поверхом. Над вікнами з’явились написи латиною із виразами Сенеки та Цицерона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖВласний аеродром та парк екзотичних тварин: чим вразила перша серія циклу «Українські палаци. Золота доба» про маєток Юзефа Потоцького

Українські Палаци. Золота доба

По периметру парадного входу палацу стояли статуї на зразок давньоримських. Проєкт палацового парку затверджував особисто Ян Собеський, він складався із двух терас, по яким прогулювався Папа Римський та європейські монархи, що гостювали у короля. На березі річки, куди виходив парк, були лазні, а біля гір знаходилась літня резиденція для полювання.

Українські Палаци. Золота доба

Відомостей про інтер’єри Жовківського палацу майже не збереглось. Відомо, що під час Першої світової війни у замку був військовий шпиталь, за радянських часів — квартири для військових. Зараз у палаці відбувається найбільша реставрація за часи Незалежності.

Нагадаємо, в документальному циклі із 8 серій продюсер історичних стрічок на 1+1 Акім Галімов разом з командою істориків, архітекторів з 3D реконструкцій та спеціалістів VFX відтворюють 8 повністю або частково зруйнованих українських палаців.

Усі випуски проєкту можна подивитись на 1+1 video та офіційному YouTube каналі 1+1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Документальна стрічка «Скарби нації» від продюсера Акіма Галімова стала найпопулярнішим історичним фільмом в українському YouTube

Проєкт в 2021 році став переможцем конкурсу соціально вагомого контенту PITCH UA 3, що був організований медіаконсалтинговою компанією Media Resourсes Management (MRM) за підтримки Проєкту Transformation Communications Activity (TCA) та "Зміцнення Громадської Довіри" (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України.

Новини по темі