Як почати бігати: 5 порад початківцю

Як почати бігати
freepik.com

Почати займатися спортом не так важко, як здається. Почитайте і переконайтеся!

Поділитися:

Прихід весни – чудовий привід для початку тренувань. Позитивні результати не змусять себе чекати: пробіжки підвищують настрій, заряджають енергією та допомагають тримати організм в тонусі. А ще попереду літо – і хто з нас не хоче виглядати стрункою та підтягнутою?

Але підняти себе на першу пробіжку – ще той виклик. Ви теж плануєте почати бігати вже не перший рік та ніяк не наважуєтесь? Повірте, ви така – не одна!

Тож ми зібрали 5 порад від досвідчених спортсменів, які допоможуть вам почати, отримувати задоволення від пробіжок і пишатися собою!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация от Tanya_Kur (@tanya_kur)

1. Не змушуйте себе бігати вранці

Головне правило бігуна-початківця – не мучити себе!

Біоритми кожної людини – штука дуже індивідуальна. Якщо ви легко прокидаєтеся рано-вранці і готові до занять – чудово. Та якщо зранку ви ледве продираєте очі, зате ввечері готові гори перевернути – бігайте ввечері!

Крім того, лікарі твердять, що через особливості жіночого організму жінкам краще бігати в другій половині дня.

Якщо ви сова – зранку дайте своєму організму повністю прокинутися та набратися сил. Від такої пробіжки буде набагато більше користі. Більше того, ви отримаєте задоволення і підвищите собі настрій.

Наш експерт Ігор Ліщинський, заслужений тренер України з легкої атлетики, зізнається, що не любить ранкові пробіжки. Його порада:

"Варто бігати тоді, коли подобається".

А журналіст Таня Кур, яка вже три  роки займається в біговому клубі, додає: "Я люблю бігати ввечері, після роботи. Тренування у цей час чудово знімає стрес та напругу робочого дня. Потім і засинати легше.

А зранку у мене надто багато справ. Хіба на вихідних можна побігати у першій половині дня, десь об 11-12-тій, - це ідеальний для мене час"

2. Не треба починати з марафонів

Хибно думати, що користь приносить лише біг на швидкість чи довгі дистанції. Виснажувати себе зовсім не обов’язково. Навпаки, надмірні навантаження можуть навіть зашкодити.

Необхідно витримувати баланс. Прислухайтеся до свого організму. Починайте з невеликих дистанцій, бігайте з перервами на ходьбу, робіть паузи, якщо необхідно.

Щоб бути впевненим, що ти тренуєш своє серце та м’язи, а не просто марнуєш час, Ігор Ліщинський радить одразу придбати спортивні девайси.

«Існує безліч девайсів, які допомагають тренуватися. Це спортивні годинники та фітнес-браслети, пристрої з вимірювання серцево-судинних скорочувань, нагрудні й оптичні пульсометри. В тому числі всім нам відомі розумні годинники. Придбайте собі пульсометр чи трекер і слідкуйте за своїм пульсом».

Ліщинський радить прочитати про пульсові зони, визначити свої власні і планувати тренування, враховуючи це. Якщо ж ви не можете самостійно розібратися з цим – зверніться до тренера чи зареєструйтеся в біговий клуб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пружні сідниці за тиждень: 5 вправ від Ілони Гвоздьової

3. Не забувайте про розминку

Вранці ви бігаєте чи ввечері – важливо підготувати м’язи до навантажень. Виділіть 5-10 хвилин перед пробіжкою: пройдіться, подихайте свіжим повітрям, зробіть зарядку, яку всі ми вчили в школі на уроках фізкультури – починаючи з шиї, рук, попереку, і далі до ніг, зробіть вправи на розігрів всього тіла. Після цього можна виконати нахили в різні сторони, присідання і трохи розтягнути м’язи ніг.

Завершивши пробіжку, дайте організму заспокоїтися. Не зупиняйте тренування різко: перейдіть спочатку на ходу, потрохи збавляючи темп, зробіть декілька вправ на розтяжку.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация от Tanya_Kur (@tanya_kur)

 

4. Виберіть гарну спортивну форму та яскраві кросівки

Ну як можна відмовити собі у задоволенні одягти улюблені яскраві лосини чи модні кросівки? Форма, яка вам подобається – це додаткова мотивація. А вона ніколи не буває зайвою.

Марафонець Ігор Олексієнко радить купувати кросівки яскравих кольорів:

«Гарні кросівки мотивуватимуть вас виходити на пробіжку навіть у похмурі дні».

5. Знайдіть собі компанію

Удвох – завжди веселіше. Крім того, це ще й добре мотивує: ніхто не хоче здаватися друзям слабаком. Заохочуйте подруг, колег, чоловіка чи дітей тренуватися разом.

Зараз дуже популярні спеціальні бігові клуби. Тут ви не тільки знайдете однодумців, а й отримаєте консультацію фахівця. Тренуватися у клубах легко та весело – графік побудований для вашої зручності, під час занять лунає весела музика, поруч з вами веселі люди. Спробуйте! Може, саме цієї весни ваше життя зміниться на краще.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аніта Луценко показала вправи для струнких ніжок та пружних сідниць 

Новини по темі