Як правильно пити чай та каву

Правила вживання улюблених напоїв.

Поділитися:

Чай або кава - це майже дилема масштабу "to be or not to be". Любителі цих двох напоїв сперечаються століттями. 2 млрд порцій кави випивають щодня у світі. А чай ще популярніший - 3,5 млрд чашок. За даними Міжнародної організації кави найбільші шанувальники цього напою живуть у Фінляндії. Кожен мешканець цієї країни споживає щонайменше 12 кг кави щороку. А от без чаю свого життя не уявляють в Узбекистані. Майже 100% населення починають і закінчують кожну трапезу чашкою чаю. Чай і кава настільки популярні, що навіть мають свої святкові дні у календарі. Так, 15 грудня у світі відзначають Міжнародний день чаю, а кавомани святкують 1 жовтня. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 закладів Києва, де готують реально смачну каву

Чай чи кава, та як правильно споживати ці напої, щоб отримати не лише насолоду, а ще й користь?

Ні чай, ні кава не викликають шкоди для організму, якщо не пити їх на голодний шлунок, - пояснює терапевт Наталія Гордієнко.

Експерт додає, що все ж є категорія людей, яким варто відмовитись від цих напоїв. Кава та міцний чай не підходять для дітей, вагітних жінок, людей, які мають проблеми із серцем та системою травлення. А от всі інші можуть насолоджуватися улюбленими напоями. Головне - знати міру. 

Середньостатистичній здоровій людині потрібно пити не більше 4 чашок кави або чаю на день. І це не надщесерце, після прийому їжі та протягом робочого дня, - стверджує Наталія. 

Чай лікар рекомендує пити за 1-2 години до сну. Напій має бути не надто міцним та негарячим. За бажанням можна додати мед. А от каву краще пити ще до вечері. Якщо дотримуватися цих рекомендацій, то напої принесуть вашому організму лише користь. І чай, і кава зменшують ризик захворіти на діабет. Чай може стати чудовим заспокійливим засобом. Три випиті чашки на день зменшують ризик розвитку депресії на 40%. Схожий ефект має і кава. Та, як пояснює лікар, секрет криється не тільки в речовинах, які містяться у цих гарячих напоях, а й в процесі їх споживання. Приємна компанія та чашка улюбленого напою  - і хороший настрій буде вам гарантовано! 

А який напій більше до вподоби вам? Візьміть участь у нашому опитуванні!

 

poll_content_348

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 продуктів, які бадьорять не гірше кави

Новини по темі