Як зменшити ризик збільшення ваги та розвитку захворювань: оновлені рекомендації ВООЗ

Секрети здорового харчування: оновлені рекомендації ВООЗ
Freepik

ВООЗ оновила рекомендації щодо вживання жирів і вуглеводів.

Поділитися:

Всесвітня організація охорони здоров’я оновила свої рекомендації на основі останніх наукових даних. Нові рекомендації спрямовані на зниження ризику нездорового збільшення ваги та профілактику захворювань, таких як цукровий діабет 2 типу, серцево-судинні порушення та деяких типів раку. Зміни стосуються вживання жирів та вуглеводів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Омолоджує та бореться з набряками: 10 корисних властивостей молодої картоплі

Як споживати жири: оновлені рекомендації ВООЗ

►Раціон дорослої людини повинен містити не більше 30% жирів від загальної кількості спожитих джерел енергії. Людям від 2 років і старше рекомендується вживати якомога більше ненасичених жирних кислот, які містяться у різних видах горіхів, таких як волоські, мигдаль і арахіс, а також в рослинних оліях. Корисними джерелами ненасичених кислот є авокадо, лосось, оселедець, скумбрія, а також насіння соняшнику, льону, кунжуту, гарбузове насіння тощо.

►ВООЗ радить обмежувати споживання насичених жирів до 10%. Вони містяться у жирному м'ясі, молочних продуктах, твердих жирах та оліях, таких як масло, сало, пальмова та кокосова олія.

►Трансжири слід уживати не більше 1% як з промислово вироблених продуктів, так і з продуктів тваринного походження. Це можуть бути запечені і смажені продукти, снеки, м'ясні та молочні продукти від тварин.

►Насичені та трансжирні кислоти в раціоні можна замінити на поживні речовини, які містяться в овочах, зелені, бобових, зернових продуктах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи справді найпопулярніший цукрозамінник викликає рак: відповідь у "Сніданку з 1+1"

Як споживати вуглеводи: оновлені рекомендації ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров'я нагадує, що обмеження споживання вільного цукру є важливим для збереження здоров'я. Особливо важливо вживати якісні вуглеводи — продукти з цільного зерна, овочі, фрукти і бобові.

Рекомендації для споживання овочів та фруктів:

  • Дорослим: щонайменше 400 г на день, разом із 25 г натуральних харчових волокон.
  • Дітям (2-5 років): не менше 250 г на добу, разом із 15 г харчових волокон.
  • Дітям (6-9 років): не менше 350 г на добу, разом із 21 г харчових волокон.
  • Підліткам (10 років і старше): не менше 400 г на добу, разом із 25 г харчових волокон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим небезпечний лептоспіроз і як від нього захиститися (роз'яснення лікаря-інфекціоніста)

Секрети здорового харчування

  • Контролюйте норму калорій для забезпечення необхідного рівня енергії залежно від вашого віку, статі та способу життя.
  • Обмежуйте вживання вільних цукрів до 10% сумарної енергії, уникайте газованих солодких напоїв та віддавайте перевагу воді.
  • Споживайте щодня не менше 400 г фруктів і овочів (5 порцій), уникаючи крохмалистих овочів.
  • Не перевищуйте добовий ліміт солі — до 5 грамів, що входить і вже міститься у деяких продуктах, як м'ясо та риба.
Новини по темі