Як знизити тривожність: практичні рекомендації від МОЗ

Як подолати тривожність: практичні рекомендації від МОЗ
Pixabay/mohamed_hassan

4 прості рекомендації, як допомогти собі та зменшити тривожність.

Поділитися:

Тривога – природна емоція людини у незрозумілих ситуаціях. А тривожність – відповідь організму на тривалі стресові ситуації та події навколо. Відчувати тривогу та тривожитись –  цілком нормально, оскільки це –  захисний фактор, особливо в період, коли навколо низка подій та ситуацій, які не завжди залежать від нас. Проте дуже важливо не допускати надмірного, а інколи і деструктивного, впливу тривоги на наше життя. Міністерство охорони здоров'я України підготувало поради, які допоможуть повернути внутрішній спокій. 

Як подолати тривожність: практичні рекомендації

►Робити дихальні вправи. Дихальні практики допомагають у моменти загострення тривожності. Спеціалісти рекомендують два способи виконання дихальних практик:

  • «4-4-5»: Зробіть вдих на 4 рахунки і видих на 4 рахунки. Робіть це упродовж п’яти хвилин. Якщо вам вдасться вирівняти дихання, ви сповільните пульс. Це допоможе відчути спокій.
  • «4-7-8»: Глибоко вдихніть і видихніть. Потім зробіть вдих через ніс на рахунок 4, затамуйте подих, порахувавши до 7, і на рахунок 8 повільно видихніть. Приділіть цій вправі кілька хвилин.

►Бути фізично активними. Фізична активність допомагає впоратися з тривожністю краще за інші практики. Вийдіть на прогулянку або займіться йогою. Фокус на тілі допоможе переключити увагу з думок. 

►Приділяти увагу хобі та побутовим справам. Будь-яка активна дія – це прекрасний спосіб відволіктися від тривожних думок.

►Усвідомлено "споживати" новини. Якщо перегляд інформаційних сюжетів викликає у вас тривогу, вимкніть телевізор/гаджет. Спробуйте переглянути фільм, почитати книгу чи послухати музику. Дуже важливо навчитися «фільтрувати» інформацію, яку ви споживаєте з засобів масової інформації. Тож варто об'єктивно ставитися до новин та турбуватися про гігієну споживання інформації в мережі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи варто боятися самотності та як боротися з відчуттям тривоги (розповідає Олег Чабан)

Важливо: якщо вам не вдається впоратися з тривожністю самотужки, вона порушує вашу взаємодію з друзями, колегами, близькими, погіршується ваша трудова діяльність, виникають проблеми зі сном та харчуванням, і така ситуація не минає впродовж тривалого часу — зверніться по допомогу до свого сімейного лікаря.

Вчені назвали типи тренувань, які зупиняють старіння, дивіться відео:

Новини по темі