Антибіотики за рецептом: коли в Україні зміниться процедура продажу антибактеріальних засобів в аптеках (МОЗ)

Антибіотики за рецептом: коли антибактеріальні засоби в Україні будуть продавати виключно за електронним рецептом (МОЗ)
freepik.com

З квітня в Україні антибіотики будуть продавати лише за електронним рецептом: про це повідомили у МОЗ.

Поділитися:

Вже з квітня в Україні будуть продавати антибіотики за електронним рецептом. Точна дата поки не називається. Про це повідомляється на офіційному сайті МОЗ та на сторінці міністерства у соцмережах:

«З квітня 2022 року усі зареєстровані в Україні антибіотики відпускатимуть в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепта. Це допоможе контролювати нецільове використання препаратів».

Тож призначатися антибактеріальні засоби будуть виключно лікарями, і саме лікарі будуть виписувати пацієнтам рецепти на їх придбання. З е-рецептом пацієнт у будь-якій аптеці, яка підключена до електронної системи охорони здоров’я, зможе придбати необхідні ліки. Таким чином у МОЗ борються із самолікуванням та нецільовим вживанням антибіотиків. Дивіться, як медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова розповіла, чи ефективні антибіотики при лікуванні COVID-19:

Антибіотики за рецептом: чому це важливо?

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко під час брифінгу розповів, чому так важливо продавати антибіотики за рецептом:

«Сьогодні стійкість до антимікробних препаратів є однією із найсерйозніших загроз для громадського здоров’я. Саме тому, ми запускаємо електронний рецепт, як один із механізмів вирішення проблеми неконтрольованого та нецільового використання препаратів».

Також на сайті МОЗ посилаються на дані Всесвітньої організації охорони здоров'я про те, що до 2050 року резистентні (стійкі) до антибіотиків мікроорганізми можуть призводити до смерті 10 мільйонів людей на рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захворюваність на коронавірус в Україні у лютому зросте вдвічі – міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

Детальніше про те, чому потрібен контроль над продажем і вживанням антибіотиків в Україні, дивіться у відео:

Новини по темі