Чим замінити дорогі продукти: Секретні поради Олексія Душки

Чим замінити дорогі продукти: Секретні поради Олексія Душки

Ви будете приємно вражені!

Поділитися:

У нас не завжди виходить сходити до ресторану, а побалувати себе вишуканими стравами хочеться. В такому випадку можна приготувати щось незвичайне вдома. Але часто можна зіткнутися з проблемою відсутності потрібних «заморських» інгредієнтів у супермаркеті або з їх високою ціною. Олексій Душка – фуд-експерт і ведучий програми «Їмо за сто» поділився секретами, чим можна замінити дорогі інгредієнти у вишуканих стравах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обирати солодощі влітку: 5 порад від Олексія Душки

1. Кижуч замість лосося

Багато хто купує лосось для приготування вишуканих страв із червоної риби, тож я не буду радити замінювати його на дешеву океанічну скумбрію або оселедець (хоча скумбрія коштує втричі дешевше, і при цьому в ній міститься більше корисної Омеги-3, ніж в дорогому лососеві).

Зараз в Україну почали завозити не менш смачну червону рибу – кижуч. Вона має більш ніжну структуру, при цьому така ж смачна, червона і вишукана, як лосось. Навіть корисних омега-кислот у ній майже стільки, як і в дорогому аналозі – 1,5 г на 100 г риби. А коштує кижуч приблизно 230 грн за кілограм, що вдвічі дешевше, ніж лосось.

2. Кедрові горішки в соусі Песто можна замінити на волоські горіхи або гарбузове насіння

Зелений соус Песто зараз на піку популярності – його додають у пасти, салати або закуски. Як правило, класична рецептура соусу передбачає подрібнення в ступці кедрових горіхів, часнику, солі, тертого сиру Пармезан і свіжого листя базиліка. Кедрові горіхи зараз – дороге задоволення, але можна знайти їм хорошу альтернативу.

Я, наприклад, експериментував із двома варіантами: домашніми волоськими горіхами і підсушеним на сковороді гарбузовим насінням. І обидва замінники мені сподобалися навіть більше, ніж кедрові. Волоський горіх дає насичений терпкий смак і аромат, а гарбузове насіння, навпаки, дає легше відчуття з ароматом дитячих спогадів, коли бабуся запікала насіння в духовці. Звісно, смак цього соусу не дуже схожий на дорогі кедрові горішки (70 грн за 100 г), але консистенція справді нагадує оригінал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим годувати дітей в подорожі

3. Замість каперсів можна використовувати мариновані огірки

Сьогодні в магазині каперси можна знайти за ціною 80 грн за 100 г. А вони часто входять до рецептів середземноморських салатів або ресторанних соусів, додаючи страві гіркувато-кислого смаку. Тому, якщо хочете максимально наблизити смак огірків до каперсів, можете додати трохи перетертого перцю, гірчиці або хріну.

4. Суміш куркуми і червоного перцю зможе замінити шафран

Шафран – дуже рідкісна, це найдорожча у світі пряність. Десять грам цієї спеції коштує майже 3 тис. грн. Але можна не витрачати так багато грошей. Схожий смак ви можете отримати, змішавши куркуму і червоний перець.

5. Артишоки можна замінити на зелений горошок із волоськими горіхами

Страви з артишоків неймовірно популярні в середземноморській кухні. Мало того, що плоди артишоків важко знайти навіть у великих супермаркетах міст-мільйонників, так вони ще й коштують приблизно 120 грн за штуку. І варто враховувати, що артишоки під час приготування зменшуються майже вдвічі.

Тож якщо у вас виникла необхідність додати їх у салат або піцу, ви можете замінити цей продукт зеленим горошком – він має такий самий нейтральний смак, як і артишок. А для пряного горіхового аромату можна додати в салат мускатний горіх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати солодкий кавун

Нагадаємо, вже цієї осені глядачі каналу 1+1  побачать в ефірі новий кулінарний проект Олексія Душки, який отримав назву «Їмо за 100». У новій програмі ведучий спробує довести українцям, що вдома можна поїсти так само смачно, як і в ресторані. При цьому, в закладі харчування за вишукану страву доведеться заплатити чимало грошей, а Олексій розповість, як її приготувати власноруч і витратити менше 100 грн, щоб нагодувати всю сім'ю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Їмо за 100»: Олексій Душка готує новий кулірнарний проект

Новини по темі