Як приготувати крафін на Великдень: рецепт святкової випічки
Крафін набуває все більшої популярності як великодня випічка.
Крафін — гібрид листкового круасана і мафіна. В його основі — здобне дріжджове тісто. Крафін печеться з листкового тіста, змащеного розм'якшеним маслом. У якості прошарку і прикраси використовуються сухофрукти (родзинки, курага, чорниця, журавлина,сушена вишня та інші), горіхи, цукрова пудра. Начинками також можуть служити карамель, полуничний, молочний крем, або горіхова олію. ПІзніше рецепт крафіна на Пасху був адаптований для випічки традиційної православної паски до Великодня.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли краще пекти паску: церковні рекомендації та народні традиції
Рецепт крафіну на Великдень
Інгредієнти на крафін на Пасху рецепт
- Борошно 500 г
- Молоко 270 мл
- Яйце 1 шт
- Цукор 50 г
- Олія рослинна 50 мл
- Дріжджі 7-8 г
- Ванілін щіпка
- Сіль дрібка
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паска в мультиварці: покроковий рецепт приготування великодньої паски
Для прошаровування:
- Вершкове масло 150 г
- Цукор 150 г
- Кориця 1 ст.л
- Цукати, родзинки, сухофрукти.
Рецепт приготування крафіну
1. У тепле молоко всипаємо цукор, сіль, ванілін, розмішуємо, щоб розчинилися
2. Просіюємо борошно і додаємо до нього дріжджі. Нагадуємо, сухі швидкодіючі дріжджі необхідно додавати безпосередньо до борошна!
3. У муку вливаємо молоко, вбиваємо яйце і замішуємо тісто. Тісто виходить м'яке, живе. Щільніше, ніж класичне тісто для пасок.
4. Вмішуємо в тісто олію, викладаємо на сухий робочий стіл без борошна і добре вимішуємо до гладкого, однорідного стану.
5. Округлюємо, кладемо в змащену рослинною олією миску, накриваємо і залишаємо приблизно на 1,5 години до подвоєння за обсягом.
6. Доки тісто підходить, можна підготувати форми для випічки. Краще брати роз'ємні, дно простелити папером для випічки, змастити дно та стінки вершковим маслом та присипати борошном.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сирна паска до Великодня: прості рецепти творожної паски у духовці та без випікання
Як приготувати крафін на Пасху: покрокова інструкція
➤ Підготовлюємо розм'якшене вершкове масло кімнатної температури, цукор змішуємо з корицею, сухофрукти розмочуємо за необхідності
➤ Тісто, що підійшло, викладаємо на стіл і ділимо на три рівні частини (або на кількість форм, які ви підготували)
➤ Кожну частину округляємо та накриваємо плівкою ті, що не використовуємо.
➤ Першу частину розкатуємо на пласт 30 на 40 см.
➤ Промазуємо вершковим маслом, прокидаємо цукром з корицею, візуально ділимо на три частини.
➤ На середню викладаємо сухофрукти і складаємо, накладаючи праву частину тіста на середню, вільну частину також змащуємо вершковим маслом, просипаємо цукром і кладемо сухофрукти.
➤ Ще раз складаємо, накладаючи ліву частину на середню третину та отримуємо смужку приблизно 10-12 см.
➤ Розрізаємо на три частини і переплітаємо косою, намагаючись, щоб розкриті зрізи дивилися догори.
➤ Сухофрукти, що випали, повертаємо на місце, косу підрівнюємо, перевертаємо і згортаємо клубком.
➤ Викладаємо у форму, накриваємо та залишаємо приблизно на годину для вторинного підйому.
➤ Випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 40 хвилин. Якщо верх сильно рум'янитися, накрити в процесі фольгою. Поставте вниз деко, так як з роз'ємних форм може витікати масло з цукром.
➤ Дістаємо, ставимо на решітку і даємо охолонути до теплого стану. Акуратно дістаємо з форм, ставимо на решітку і даємо повністю охолонути. Посипаємо цукровою пудрою.