Італійська вечірка: 5 страв, які легко приготувати вдома
Для італійців їжа – це не просто джерело надходження енергії, але і мистецтво, і натхнення, і задовлення.
articleContentЯкщо ви плануєте вечірку в італійському стилі, знайте – про меню доведеться подбати навіть більше, ніж про декор, одяг та розваги. Для гастрономічної насолоди гостей можна використати цілком доступні інгредієнти, адже страви італійської кухні не лише смачні, а й дуже прості у приготуванні.
Пропонуємо 5 страв з італійської кухні, які легко приготувати вдома.
Брускетта з помідорами
Смачна доступна італійська закуска, яка завжди ошатно виглядатиме на столі будь-якої господині. Переїдання з такою стравою не загрожує, а її приготування займає мінімум часу. Брускети італійці готують з різними начинками. Найпопулярніше поєднання – трохи підсмажений хліб, помідори, часник і базилік. Якщо немає часу бланшувати помідори, можна замінити їх на в'ялені томати. Для приготування італійської брускетти краще взяти чіабатту – її скибочки після піджарки добре вберуть оливкову олію.
articleContentІнгрідієнти:
Білий хліб - 4 шматки;
Помідори - 3 штуки;
Оливкова олія - 30 мл;
Часник - 3 зубчики;
Мелений чорний перець - за смаком;
Сіль - за смаком;
Базилік.
Як готувати:
- Спочатку приготуємо начинку. Помідор повинен бути середнього розміру. Нарізаємо базилік і помідори невеликими кубиками. Кладемо їх в миску.
- Наливаємо в миску одну столову ложку оливкової олії, солимо, перчимо і перемішуємо.
- Хліб нарізаємо на шматки.
- Скибочки хліба змащуємо оливковою олією. Так хрустка скоринка з'явиться значно швидше, а всередині хліб буде ніжним і м'яким. Можна запікати скибочки хліба на грилі або ж на розпеченій пательні. Підсмажуємо шматки хліба до появи рум'янцю.
- Натріть хліб очищеним зубчиком часнику.
- Акуратно викладіть на скибочки хліба начинку та прикрасьте зеленню.
Лазанья
Це смачна і ситна страва для великої родини або дружньої компанії. Лазанью готувати не складно – складніше знайти пластини для неї. Звичайно, можна їх приготувати самостійно, але шукайте борошно з твердих сортів пшениці. Головний секрет страви – у ній має бути багато м'яса, сиру та перцю. А ще не шкодуйте соусу.
Інгрідієнти:
Цибуля - 1 шт.;
Перець болгарський - 2 шт.;
Оливкова олія - 1 ст. ложка;
Фарш м'ясний (свинина + яловичина) - 500 г;
Томатна паста - 3 ст. ложки;
Кетчуп - 2 ст. ложки;
Сир твердий - 200 г;
Вершки - 250 г;
Пластини для лазаньї - 15 пластин;
Зелень;
Сіль;
Перець.
Як готувати:
- Пластини відварюємо в підсоленому окропі 10 хвилин, вони повинні бути трошки недовареними.
- Нарізаємо цибулю смажимо на олії з порізаним перцем, додаємо фарш.
- Солимо суміш і тушкуємо до розсипчастості.
- Додаємо томатну пасту і кетчуп.
- Твердий сир тремо на крупній тертці.
- Дно деко змащуємо 4 ст. ложками вершків. Решту вершків змішуємо з сиром.
- На дно деко на вершки укладаємо пластини, на них 1/3 фаршу.
- Кладемо поверх 1/3 частини суміші сирів з вершками і знову пластини. Повторюємо такий процес двічі: фарш, суміш сиру з вершками, пластини, фарш і завершуємо сиром.
- Зверху ще лазанью посипаємо тертим твердим сиром.
- Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.
- Готову лазанью посипаємо зеленню.
articleContentІталійський салат з макаронами
Для цього салату знадобиться порція макаронів. На додаток може бути шинка, бекон, ковбаса, креветки або ж копчений лосось. Такий салат належить до категорії теплих.
Інгрідієнти:
Квасоля зелена стручкова - 110 г;
Часник - 2 зубчики;
Перець болгарський червоний - ½ шт.;
Помідори - 1 шт.;
Макарони - 150 г;
Салат айсберг - 0,3 качана;
Оливкова олія - 3 ст. л.;
Сіль за смаком;
Перець за смаком;
Цибуля зелена.
Як готувати:
- Промити квасолю та відрізати кінчики.
- Нарізати часник та обсмажити на оливковій олії.
- Забрати обсмажений часник і на тій же олії обсмажити квасолю.
- Тонкими полосками нарізати перець, додати до квасолі.
- Нарізати помідори та додати на хвилину до овочей на обсмаження.
- Висипати зварені макарони, додати вже обсмажений часник.
- Все розігріти на вогні. За смаком поперчити. До столу салат подавати теплим.
Фрітатта з грибами
Фріттату готують з курячих яєць з додаванням різних інгредієнтів. На відміну від класичного французького омлету, начинку додають під час смаження, а не загортають в готовий омлет.
Невід'ємною складовою фріттати є сир. Для приготування найкраще використовувати чеддер або пармезан.
@vorobeielena
Інгрідієнти:
Копчений бекон - 4 смужки;
Печериці (можна використовувати суміш різних грибів) - 400 г;
Яйця – 8;
Сир – 85 г;
Рукола – 50 г;
Оливкова олія;
Сіль, перець.
Як готувати:
- Розігріти духовку до 200 С.
- Бекон подрібнити і обсмажити на оливковій олії дві хвилини.
- Додати нарізані гриби, приправити сіллю і меленим перцем. Смажити упродовж 5 хвилин, весь час помішуючи, до золотистого кольору.
- Збити яйця та вилити їх на гриби. Рівномірно розкласти зверху шматочки сиру.
- Відправити в духовку і запікати 10 хвилин.
- Провести кухонної лопаткою уздовж країв омлету і акуратно перекласти його на тарілку.
- Подавати фріттату, посипавши її руколою і окропивши невеликою кількістю оливкової олії.
Грибне різотто
В Італії різотто готують з перлового рису Арборіо, однак і з українського рису може вийти теж хороше різотто. Головне - не використовувати довгозерний тонкий рис. Вибирайте круглий рис. У рецепті використовують сушені гриби та печериці.
Інгрідієнти:
Сухі гриби – 30 г;
Оливкова олія – 3 ст. л.;
Цибуля – 1 шт.;
Часник – 2 зубчики;
Рис – 400 г;
Сухе біле вино або вермут – 4 ст. л.;
Печериці – 250г;
Овочевий бульйон – 1 л;
Вершкове масло – 25г.
Як готувати:
- Розігрійте олію на середньому вогні. Додайте цибулю, часник, помішуйте дві хвилини, поки цибуля не стане м'якою.
- Додайте рис, перемішайте близько 1 хвилини, влийте вино або вермут і готуйте, поки не випарується майже вся рідина.
- Процидіть замочені сухі гриби. Додайте в рис свіжі гриби і починайте вливати гарячий бульйон.
- Вмішайте у м'який рис замочені гриби і вершкове масло, накрийте і зніміть з вогню.
- Дайте постояти 5 хвилин, посоліть, поперчіть за смаком та подавайте, посипавши пармезаном і петрушкою.