Італійська вечірка: 5 страв, які легко приготувати вдома

5 італійських страв, які легко приготувати вдома

Для італійців їжа – це не просто джерело надходження енергії, але і мистецтво, і натхнення, і задовлення.

Поділитися:

Якщо ви плануєте вечірку в італійському стилі, знайте – про меню доведеться подбати навіть більше, ніж про декор, одяг та розваги. Для гастрономічної насолоди гостей можна використати цілком доступні інгредієнти, адже страви італійської кухні не лише смачні, а й дуже прості у приготуванні.

Пропонуємо 5 страв з італійської кухні, які легко приготувати вдома.

Брускетта з помідорами

Смачна доступна італійська закуска, яка завжди ошатно виглядатиме на столі будь-якої господині. Переїдання з такою стравою не загрожує, а її приготування займає мінімум часу. Брускети італійці готують з різними начинками. Найпопулярніше поєднання – трохи підсмажений хліб, помідори, часник і базилік. Якщо немає часу бланшувати помідори, можна замінити їх на в'ялені томати. Для приготування італійської брускетти краще взяти чіабатту – її скибочки після піджарки добре вберуть оливкову олію.

Інгрідієнти:

Білий хліб - 4 шматки;

Помідори - 3 штуки;

Оливкова олія - 30 мл;

Часник - 3 зубчики;

Мелений чорний перець - за смаком;

Сіль - за смаком;

Базилік.

Як готувати:

  • Спочатку приготуємо начинку. Помідор повинен бути середнього розміру. Нарізаємо базилік і помідори невеликими кубиками. Кладемо їх в миску.
  • Наливаємо в миску одну столову ложку оливкової олії, солимо, перчимо і перемішуємо.
  • Хліб нарізаємо на шматки.
  • Скибочки хліба змащуємо оливковою олією. Так хрустка скоринка з'явиться значно швидше, а всередині хліб буде ніжним і м'яким. Можна запікати скибочки хліба на грилі або ж на розпеченій пательні. Підсмажуємо шматки хліба до появи рум'янцю.
  • Натріть хліб очищеним зубчиком часнику.
  • Акуратно викладіть на скибочки хліба начинку та прикрасьте зеленню.

Лазанья

Це смачна і ситна страва для великої родини або дружньої компанії. Лазанью готувати не складно – складніше знайти пластини для неї. Звичайно, можна їх приготувати самостійно, але шукайте борошно з твердих сортів пшениці. Головний секрет страви – у ній має бути багато м'яса, сиру та перцю. А ще не шкодуйте соусу.

Інгрідієнти:

Цибуля - 1 шт.;

Перець болгарський - 2 шт.;

Оливкова олія - 1 ст. ложка;

Фарш м'ясний (свинина + яловичина) - 500 г;

Томатна паста - 3 ст. ложки;

Кетчуп - 2 ст. ложки;

Сир твердий - 200 г;

Вершки - 250 г;

Пластини для лазаньї - 15 пластин;

Зелень;

Сіль;

Перець.

Як готувати:

  • Пластини відварюємо в підсоленому окропі 10 хвилин, вони повинні бути трошки недовареними.
  • Нарізаємо цибулю смажимо на олії з порізаним перцем, додаємо фарш.
  • Солимо суміш і тушкуємо до розсипчастості.
  • Додаємо томатну пасту і кетчуп.
  • Твердий сир тремо на крупній тертці.
  • Дно деко змащуємо 4 ст. ложками вершків. Решту вершків змішуємо з сиром.
  • На дно деко на вершки укладаємо пластини, на них 1/3 фаршу.
  • Кладемо поверх 1/3 частини суміші сирів з вершками і знову пластини. Повторюємо такий процес двічі: фарш, суміш сиру з вершками, пластини, фарш і завершуємо сиром.
  • Зверху ще лазанью посипаємо тертим твердим сиром.
  • Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.
  • Готову лазанью посипаємо зеленню.

Італійський салат з макаронами

Для цього салату знадобиться порція макаронів. На додаток може бути шинка, бекон, ковбаса, креветки або ж копчений лосось. Такий салат належить до категорії теплих.

Інгрідієнти:

Квасоля зелена стручкова - 110 г;

Часник - 2 зубчики;

Перець болгарський червоний - ½ шт.;

Помідори - 1 шт.;

Макарони - 150 г;

Салат айсберг - 0,3 качана;

Оливкова олія - 3 ст. л.;

Сіль за смаком;

Перець за смаком;

Цибуля зелена.

Як готувати:

  • Промити квасолю та відрізати кінчики.
  • Нарізати часник та обсмажити на оливковій олії.
  • Забрати обсмажений часник і на тій же олії обсмажити квасолю.
  • Тонкими полосками нарізати перець, додати до квасолі.
  • Нарізати помідори та додати на хвилину до овочей на обсмаження.
  • Висипати зварені макарони, додати вже обсмажений часник.
  • Все розігріти на вогні. За смаком поперчити. До столу салат подавати теплим.

Фрітатта з грибами

Фріттату готують з курячих яєць з додаванням різних інгредієнтів. На відміну від класичного французького омлету, начинку додають під час смаження, а не загортають в готовий омлет.

Невід'ємною складовою фріттати є сир. Для приготування найкраще використовувати чеддер або пармезан.

@vorobeielena

Інгрідієнти:

Копчений бекон - 4 смужки;

Печериці (можна використовувати суміш різних грибів) - 400 г;

Яйця – 8;

Сир – 85 г;

Рукола – 50 г;

Оливкова олія;

Сіль, перець.

Як готувати:

  • Розігріти духовку до 200 С.
  • Бекон подрібнити і обсмажити на оливковій олії дві хвилини.
  • Додати нарізані гриби, приправити сіллю і меленим перцем. Смажити упродовж 5 хвилин, весь час помішуючи, до золотистого кольору.
  • Збити яйця та вилити їх на гриби. Рівномірно розкласти зверху шматочки сиру.
  • Відправити в духовку і запікати 10 хвилин. 
  • Провести кухонної лопаткою уздовж країв омлету і акуратно перекласти його на тарілку.
  • Подавати фріттату, посипавши її руколою і окропивши невеликою кількістю оливкової олії.

Грибне різотто

В Італії різотто готують з перлового рису Арборіо, однак і з українського рису може вийти теж хороше різотто. Головне - не використовувати довгозерний тонкий рис. Вибирайте круглий рис. У рецепті використовують сушені гриби та печериці.

Інгрідієнти:

Сухі гриби – 30 г;

Оливкова олія – 3 ст. л.;

Цибуля – 1 шт.;

Часник – 2 зубчики;

Рис – 400 г;

Сухе біле вино або вермут – 4 ст. л.;

Печериці – 250г;

Овочевий бульйон – 1 л;

Вершкове масло – 25г.

Як готувати:

  • Розігрійте олію на середньому вогні. Додайте цибулю, часник, помішуйте дві хвилини, поки цибуля не стане м'якою.
  • Додайте рис, перемішайте близько 1 хвилини, влийте вино або вермут і готуйте, поки не випарується майже вся рідина.
  • Процидіть замочені сухі гриби. Додайте в рис свіжі гриби і починайте вливати гарячий бульйон.
  • Вмішайте у м'який рис замочені гриби і вершкове масло, накрийте і зніміть з вогню.
  • Дайте постояти 5 хвилин, посоліть, поперчіть за смаком та подавайте, посипавши пармезаном і петрушкою.
Новини по темі