Коли переселенці отримають грошову допомогу за березень і квітень: роз’яснення від Уряду та Мінсоцполітики

Чому не всі ВПО отримали грошову допомогу за березень і квітень від держави та коли чекати на кошти
freepik.com

Коли ВПО нарешті отримають обіцяну грошову допомогу від держави за березень і квітень?

Поділитися:

Деякі пересленці вже отримали грошову допомогу від держави за березень і квітень, але ще дуже багато хто з ВПО досі не отримав обіцяних коштів. Чому так сталося і коли все ж чекати на гроші? Роз'яснення дали в Уряді та Мінсоцполітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збільшено розмір грошової допомоги від держави дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів: хто і скільки отримає

У Кабінеті Міністрів України повідомляють, що вже було спрямовано в Ощадбанк 5,2 мільярди гривень для виплат ВПО. Останній транш у розмірі 1,1 мільярд гривень було здіснено минулого тижня. 

Коли переселенці отримають обіцяну допомогу?

За встановленою процедурою Ощадбанк гроші, отримані від Уряду, має перерахувати на рахунки ВПО у різних банках, які вони вказували у заяві на отримання допомоги від держави. У Міністерстві соціальної політики кажуть, що на цю процедуру може знадобитися декілька робочих днів. 

В чому може бути ще одна причина затримок виплат? У Мінсоцполітики стверджують, що деякі області повільніше передають до них заяви на отримання допомоги для ВПО, ніж це роблять інші регіони. В цьому часто і є причина затримок виплат. Такі зволікання можуть бути пов'язані з технічними проблемами чи браком людських ресурсів в органах соціальної політики на місцях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грошова допомога внутрішнім переселенцям від Червоного Хреста: хто, як і скільки може отримати (роз’яснення від Мінсоцполітики)

Переселенців, які все ще не отримали допомогу, просять ще трохи почекати, гроші їм обов'язково надійдуть. У Мінсоцполітики повідомляють, що у травні продовжують фінансувати виплати допомоги на проживання ВПО за березень і квітень по мірі того, як отримують необхідну інформацію від областей.

Нагадаємо, за травень і подальші місяці війни вже не всі переселенці отримають грошову допомогу від держави, а лише мешканці небезпечних районів, а також ті, житло яких зруйновано окупантом. Набула чинності Постанова Кабміну №457 від 16 квітня 2022 року, у якій сказано, що "починаючи з травня 2022 р. така допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), а також внутрішньо переміщеним особам, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи витримає війну банківська система України, особливості банківських послуг в травні: експертна думка

ВПО, які отримали статус переселенця і подали заяву на отримання грошової допомоги від держави до 30 квітня, вже найближчим часом мають отримати кошти за березень і квітень:

  • 2000 гривень на кожну дорослу особу;
  • 3000 гривень на кожну дитину чи людину з інвалідністю.

Дивіться, як оформити статус вимушеного переселенця та оформити допомогу в застосунку "Дія":

Новини по темі