Марічка Падалко показала своє Свідоцтво про вакцинацію і розказала, чим воно відрізняється від Сертифіката

Марічка Падалко розповіла різницю між Свідоцтвом про вакцинацію та ковідним сертифікатом
Facebook Марічка Падалко

Ведуча «ТСН» Марічка Падалко у соцмережах показала своє Свідоцтво про вакцинацію та розповіла, чим саме воно відрізняється від ковідного сертифіката.

Поділитися:

Ведуча «ТСН» Марічка Падалко на своїй сторінці в Instagram поділилася інформацією про своє Свідоцтво про вакцинацію. Також вона детально пояснила, чим це свідоцтво відрізняється від ковідного сертифіката та яким чином може сприяти закордонним подорожам. Це важливо, оскільки Євросоюз з 14 липня спростив в’їзд для вакцинованих українців, проте у кожної країни залишаються свої правила та обмеження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ковідний сертифікат в Україні: коли і як можна отримати, які країни визнають?

Отже, наразі в Україні видають лише паперовий документ, який називається «Міжнародне свідоцтво про вакцинацію». Його можна отримати у свого сімейного лікаря, термін дії документу – 1 рік.

Марічка ПадалкоФото: Instagram/marichkapadalko

Ковідний сертифікат в Україні видається поки лише в тестовому режимі для дуже обмеженого кола осіб. Планується, що надалі він буде доступний всім вакцинованим українцям у додатку «Дія», проте коли саме це буде, поки невідомо.

Марічка Падалко пише:

Те, що в мене в руках, і те, що ви теж вже могли отримати після двох доз щеплення – це «Міжнародне СВІДОЦТВО про вакцинацію». Не «сертифікат». Плутанина, зокрема, і через те, що англійською він перекладається як International Certificate of Vaccination.

Відмінність між Свідоцтвом та Сертифікатом

Марічка Падалко детально розібрала, в чому ж відмінність між цими двома документами:

►Свідоцтво – це український документ. Проте на сьогодні його можна використовувати і для деяких закордонних подорожей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна одній людині робити щеплення від коронавірусу різними вакцинами: відповідь ВООЗ

Марічка Падалко пише:

Куди можна їхати з українським свідоцтвом, незалежно від назви вакцини – Австрія, Іспанія, Нідерланди, Естонія, Ісландія, Словенія, Угорщина, Швейцарія. До Німеччини, Франції і Литви можна їхати з усіма вакцинами, окрім CoronaVac.

►Свідоцтво існує лише у паперовому вигляді, найчастіше воно жовтого кольору. Сертифікат буде переважно в електронному вигляді і міститиме QR-код. За бажанням можна буде замовити і його паперову версію, проте механізм цього ще не прописаний.

►Свідоцтво поки видається терміном на 1 рік, ковідний сертифікат буде дійсним 180 днів. Марічка Падалко додає:

На якій підставі будуть подовжувати термін дії свідоцтв чи сертифікатів – відповіді на це запитання поки немає. Все залежить від того, як проявлять себе вакцини.

►Свідоцтво містить інформацію лише про отримані людиною щеплення (усі, не лише проти COVID-19). Сертифікат же буде містити інформацію про вакцинацію саме проти коронавірусу, а також про перенесений раніше COVID-19, про результати ПЛР-тестів. Тобто, сертифікат буде своєрідною «ковідною історією людини».

Марічка ПадалкоФото: Facebook Марічка Падалко

Отже, поки, за наявності повного курсу вакцинації від коронавірусу (2 дози), у сімейного лікаря можна отримати Свідоцтво про вакцинацію, яке надає право на подорожі до деяких країн світу. Більше можливостей для подорожей відкриє ковідний сертифікат, але цей документ ще тестується і поки не доступний для широкого кола людей.

Новини по темі