Чи можна одній людині робити щеплення від коронавірусу різними вакцинами: відповідь ВООЗ

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи можна змішувати вакцини проти коронавірусу для різних доз?  Позиція ВООЗ
pixabay.com/torstensimon

Чи можна одній людині змішувати вакцини проти коронавірусу? Тобто, робити 1 та 2 дозу щеплення препаратами від різних виробників? Відповідають у ВООЗ.

Поділитися:

Чи безпечно і допустимо змішувати вакцини проти коронавірусу: робити 1 та 2 дозу щеплення препаратами від різних виробників? З цим дуже важливим на сьогодні питанням розбиралися у шоу «Сніданок з 1+1», посилаючись на думку головної науковиці Всесвітньої організації охорони здоров’я Сумії Свамінатан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ковідний сертифікат в Україні: коли і як можна отримати, які країни визнають?

Сумія Свамінатан говорить:

Це трохи небезпечна тенденція. Ми знаходимося в зоні відсутності даних і доказів щодо того, що стосується змішування і збігів.

У ВООЗ зазначають – наразі у світі немає точних даних щодо ефективності та безпечності змішування вакцин від різних виробників. А дозвіл комбінувати препарати для 1 і 2 доз призведе до хаосу.

В той же час, комбінувати вакцини проти COVID-19 дозволено у багатьох країнах світу, серед яких США, Велика Британія, Німеччина, Швеція тощо. В Україні це також поки не заборонено.

щепленняФото: pixabay.com/geralt 

Ще слід зазначити, що науковці з Оксфордського університету впевнені: комбіноване використання вакцин дає високий захист та не викликає нових побічних ефектів, окрім заявлених виробниками.

Поки у світі проводять лише перше коло вакцинації дорослого населення проти COVID-19, і даних явно бракує. Тож у ВООЗ радять все ж щеплюватися вакцинами від одного виробника, принаймні поки не буде достатньої кількості інформації щодо безпечності та доцільності комбінування препаратів для імунізації населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус. Штам Дельта: симптоми і вакцинація (розповідає лікар-імунолог Федір Лапій) (ВІДЕО)

З початку вакцинальної кампанії в Україні, за даними МОЗ, проти коронавірусу вже щепилося майже 2,5 мільйони людей, з них двома дозами – 1,2 мільйони осіб.

Більше про позицію ВООЗ щодо того, чи можна одній людині робити щеплення від коронавірусу різними вакцинами, дивіться у випуску «Сніданку з 1+1» від 14 липня 2021 року.

Новини по темі