Ковідний сертифікат в Україні: коли і як можна отримати, які країни визнають?

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Ковідний сертифікат: коли можна отримати, які країни визнають? Який термін дії документа?
freeimages.com/Kurhan

Сьогодні, 1 липня, стартує видача українцям ковідного сертифікату. Щоправда, поки що в тестовому режимі.

Поділитися:

Від сьогодні українці, які отримали дві дози вакцини проти COVID-19, зможуть завантажити ковідний сертифікат. Але поки в тестовому режимі і лише електронну версію. Про цей документ ведучі «Сніданку з 1+1» розпитали у керівника з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України Мстислава Баніка.

Отже, ковідний сертифікат з 1 липня буде доступний у режимі бета-тестування в додатку «Дія». Проте він не з’явиться у додатку автоматично, як, наприклад, паспорт чи водійське посвідчення. Додати документ у «Дії» треба буде вручну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без вакцинації до школи: чи заборонять нещепленим дітям відвідувати заняття?

Ковідний сертифікат зможуть завантажити українці, які отримали 2 дози вакцини проти COVID-19 на території України. В документі буде вказана назва вакцин, якими проводилося щеплення. Термін дії цього сертифікату буде поки складати 180 днів. Це міжнародні стандарти, затверджені ВООЗ.

Мстислав Банік повідомив, що буде 2 види ковідного сертифікату: внутрішній та міжнародний. З часом будуть також видавати ковідні сертифікати для людей з негативними тестами на COVID-19 (будуть діяти 72 години) та для тих, хто має підтверджені після хвороби антитіла (термін дії такого сертифікату поки не визначено).

Бета-тестування ковідного сертифікату повинне закінчитися вже за кілька тижнів. За цей час Міністерство закордонних справ має укласти з іншими країнами договори про визнання українського сертифікату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус. Штам Дельта: симптоми і вакцинація (розповідає лікар-імунолог Федір Лапій) (ВІДЕО)

Наразі ще жодна країна офіційно не визнала ковідні сертифікати з інших держав. Тож поки подорожувати можна лише пред’являючи довідку про пройдену вакцинацію, отриману у сімейного лікаря, чи ж довідку про негативний тест на коронавірус. Проте умови в’їзду до кожної країни різні. Планується, що введення ковідних сертифікатів спростить подорожі. Повноцінно вони мають запрацювати у світі вже до кінця літа.

Ковідний сертифікат буде мати QR-код, який дозволить швидко отримати всю інформацію про щеплення людини проти коронавірусу.

Детальніше про те, як і коли можна отримати ковідний сертифікат в Україні, дивіться у випуску «Сніданку з 1+1» від 1 липня 2021 року.

Новини по темі