Менопауза: коли вона починається?

Коли починається клімакс у жінок

Клімакс (менопауза) не такий страшний, як здається – потрібно лише знати, до чого готуватися.

Поділитися:

Найчастіше перші симптоми менопаузи у жінок з'являються не раніше 45 років, але іноді такий фізіологічний процес може початися набагато раніше – в 40 або навіть 35 років. Такі прояви можуть бути обумовлені ендогенними факторами, наприклад, видаленням яєчників або іншими хірургічними втручаннями.

Існує думка, що зараз клімакс помолодшав. Чому так сталося і чи загрожує рання менопауза вам, читайте далі.

Менопауза починається приблизно за 2 роки до останньої менструації і закінчується через 3-4 роки після неї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 модних суконь для осіннього вікенду

Час початку клімаксу багато в чому визначається генетикою. Нерідко у доньки він починається приблизно в тому ж віці, що й у матері. Однак наблизити клімакс можуть і індивідуальні особливості і звички: куріння, стреси, пристрасть до жорстких дієт та дефіцит ваги.

Першими симптомами, які супроводжують клімакс, є приливи жару внаслідок яких виникає сильна пітливість. З такими проявами стикаються близько 80% жінок незалежно від віку. Спровокувати їх можуть різні подразники, наприклад, емоційні потрясіння або стреси, зміни погодних умов, а також інші фактори. Приливи жару супроводжуються розширенням судин і пришвидшенням серцевого ритму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наймодніший колір волосся осені 2018

Основні ознаки жіночого клімаксу:

1. Припливи – відчуття жару і почервоніння шкіри голови, обличчя, шиї, грудей. Такий стан частіше з’являється вечорами і триває від 2 до 5 хвилин.

2. Нічне потіння.

3. Пришвидшене серцебиття, перебої в ритмі серця.

4. Сухість і вразливість слизової оболонки піхви. Ускладнені статеві акти та втрата сексуального бажання.

5. Можливі напади слабкості, озноби, задишка, сонливість, занепокоєння, дратівливість та коливання настрою.

6. Пізніше можуть з'явитися і інші симптоми, в тому числі біль в сечовому міхурі, свербіж в статевих органах та збільшення ваги.

Як лікувати прояви клімаксу?

В період клімаксу лікування спрямоване в основному на усунення неприємних симптомів, які заважають жінці вести звичний спосіб життя. Для цього можна використовувати медикаментозне і гормональне лікування, зміцнювальні процедури та психотерапію.

Лікування за допомогою гормональних препаратів призначають після ретельного обстеження жінки, адже воно завжди пов'язане з ризиками побічних ефектів. Реальне усунення симптомів клімаксу без будь-яких ризиків на сьогодні можливо тільки з використанням спеціалізованих негормональних засобів.

Поліпшенню самопочуття в період менопаузи може сприяти лікувальна фізкультура, фітнес, масажі, розслаблюючі ванни, прогулянки. У лікуванні і профілактиці проявів клімаксу важливу роль відіграє контроль ваги, а також дотримання здорового раціону харчування, що включає достатню кількість фруктів і овочів.

Жінкам, які важко переживають прихід менопаузи, необхідно проведення психотерапевтичного лікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 модних зачісок для довгого волосся

Гормональна перебудова організму відбивається і на емоційному стані жінки. Зниження рівня естрогенів в крові може спровокувати перепади настрою, дратівливість, депресію, почуття тривоги, проблеми з концентрацією, швидку стомлюваність, слабкість і розлади сну.

Як відкласти початок клімаксу?

В першу чергу відмовтесь від куріння. Нікотин погіршує зовнішній вигляд шкіри, сприяє розвитку остеопорозу і серцево-судинних захворювань. Крім цього, доведено, що саме у жінок, що палять, менопауза настає раніше.

Також важливі помірні фізичні навантаження: слід віддавати перевагу заняттям йогою і аеробікою, ходьбі і плавання. Фізична активність допоможе також уникнути набору зайвої ваги.

Пройдіть комплексне обстеження у гінеколога і визначте стан найважливіших систем життєдіяльності організму.

Головне, не забувайте, клімакс – це всього лише один з етапів вашого життя, і зробити його легким у ваших силах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 масок, які можна зробити з продуктів в холодильнику

Новини по темі