«Найперше, що треба зробити, це докласти максимум зусиль, аби росіян і білорусів відсторонили від участі», — Іван Чупринко

Заслужений майстер спорту України з пауерліфтингу Іван Чупринко — у рубриці Спортивний фронт (інтерв'ю)

Заслужений майстер спорту України з пауерліфтингу Іван Чупринко — у рубриці "Спортивний фронт".

Поділитися:

Група 1+1 media спільно зі спортивною спільнотою продовжує боротьбу з російськими та білоруськими спортсменами, реалізовуючи низку ініціатив, покликаних блокувати представників країн-агресорів на міжнародній арені. Зокрема, команда проєкту «Спортивний фронт» реалізовує цикл інтерв’ю з українськими спортсменами. Новим героєм став заслужений майстер спорту України з пауерліфтингу, який має у своєму активі 13 рекордів світу та 14 рекордів Європи — Іван Чупринко. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Секрет успіху я вбачаю у силі контенту, яким можна захопити аудиторію" — Олександр Мельниченко, керівник групи SMM спортивних проєктів

В інтерв’ю Іван розповів про те, як іранський спортсмен відреагував на те, що він не потиснув йому руку під час церемонії нагородження в ПАР, який рекорд планує побити та що зробить одразу після Перемоги. 

Нагадаємо, що ініціатива «Спортивний фронт» реалізується групою 1+1 media за підтримки Міністерства закордонних справ України, а також видання Tribuna.com. «Спортивний фронт» стартував у червні 2022 року та вже охопив мільйонну аудиторію у соціальних мережах та на телебаченні.

Під час церемонії нагородження у Сан-Сіті у ПАР ви відмовилися потиснути руку іранцю. Чи була у вас з ним розмова поза нагородженням? Якщо так — що він вам сказав і якою взагалі була реакція на ваш вчинок серед вболівальників?

Після церемонії нагородження у мене не було ніякого діалогу з іранцем. Він звернувся до президента федерації та поскаржився на мене через те, що я так «погано» повів себе. На щастя, представники з інших країн з розумінням поставилися до цього, вони прекрасно усвідомлюють, чому я так вчинив. Що не скажеш про самих іранців. Вони мене захейтили, крім одного позиціонера з Ірану. Він брав у мене інтерв’ю, в межах якого я розповів, чому так зробив і відреагував. Після спілкування він мені написав, що опозиція Ірану мене підтримує. 

Зараз ми можемо побачити, що ПАР, зберігаючи нейтралітет у питанні війни росії проти України, підтримує країну-агресорку. Чи відчувається підтримка у ПАР прихильність до росії? Як там реагують на український прапор та українських представників?  

Здається, що вони не знають про війну в Україні. Не знаю, як на політичному рівні, але пересічні громадяни не розуміють, що у нас триває повномасштабна війна. На український прапор, як і на всі інші, реагують абсолютно спокійно. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ми мусимо прикласти максимум зусиль, аби російських і білоруських атлетів не допустили», — Ярослава Магучіх, українська легкоатлетка

Ви неодноразово зазначали, що не поїхали б на змагання, якби в них брали участь росіяни та білоруси. І ось зараз щодо цього у суспільстві присутня дискусія. Зрештою, чи згодні ви з тим, що українські спортсмени повинні перекреслити шлях до змагань через присутність росіян та білорусів? 

Вважаю, що змагання, в яких беруть участь росіяни та білоруси, українські спортсмени мають бойкотувати. На превеликий жаль, наші спортсмени помирають на війні. Займаючись спортом все життя, після 24-го лютого вони прийняли рішення стати на захист нашої країни. Мій земляк, який теж був пауерліфтером і виступав у моїй віковій категорії, загинув. Сам він родом з Вінницької області, Піщанського району. У нас всі страждають і не слід виходити на одну арену з терористами. 

Іван Чупринко

Проте найперше, що треба зробити, це докласти максимум зусиль, аби їх відсторонили від участі і вони не мали права виступати, тоді обирати нам точно не доведеться. 

Зараз ви готуєте до чемпіонату Європи Олега Чеботаєва, якому з Харкова довелося переїхати у Вінницю. За яких обставин він здійснив переїзд і як ви почали його тренувати? 

Олегом Чеботаєвим я познайомився ще до початку російського вторгнення, на Чемпіонаті України. Олег родом з Харківської області й раніше жив ближче до кордону з росією. 

Коли розпочалась велика війна, він спочатку поїхав в Дніпро, а потім у Вінницю. Якось підійшов до мене та сказав: «Поїдемо на чемпіонат Європи?». На що я відповів: «Без проблем». З того часу і розпочали підготовку. 

Хочу встановити рекорд, щоб він був дійсним 10 років.

Поміж тренуваннями Олега ви також готуєтеся до чемпіонату Європи, де хочете побити ще один рекорд у класичному жимі лежачи. Який результат хочете досягнути? 

Так, планую. Але це спорт, тут може трапитися будь-що. Хочу побити власні рекорди, які поставив у Африці. Тоді зробив певні помилки, тож на Чемпіонаті Європи спробую їх уникнути. 

Як ви взагалі прийшли в пауерліфтинг і скільки ви років в цьому виді спорту?

Ой, це довга історія… Якщо коротко, то я вихованець дитячого будинку. Трохи був хуліганом, пішов в зал, щоб підтримувати форму. Через певний час побачив оголошення про змагання і загорівся бажанням займатися. Вже 20 років цим займаюсь. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «росія завжди працює на розколювання суспільства. Адже там, де немає єдності, дуже легко маніпулювати та досягати своїх геополітичних результатів», — Акім Галімов, керівник 1+1 Production.Originals

Щоб ви хотіли зробити одразу після Перемоги?  

Складно сказати, зараз неможливо щось планувати. У будь-який момент може прилетіти ракета, вона дістане будь-де. Знаю історії людей, які тікали з Харкова до Львова, і вже там їх вбила ракета. Тож хочу, що був мир і Україна перемогла, а там вже буде видно. 
 

Новини по темі