Пишаємось: українець Максим Крипак став найбільш титулованим спортсменом Паралімпіади-2020 (цікаві факти про плавця)

Максим Крипак став найбільш титулованим спортсменом Паралімпіади-2020
Getty Images

Вперше в історії літніх Паралімпійських ігор найбільш титулованим спортсменом змагань став українець – плавець Максим Крипак. Що відомо про нашого спортсмена?

Поділитися:

Український плавець Максим Крипак став найбільш титулованим спортсменом Паралімпійських ігор 2020 у Токіо. Він здобув 7 нагород: 5 золотих медалей, 1 срібну і 1 бронзову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пишаємося: 98 медалей та 20 рекордів – здобутки збірної України на Паралімпійських іграх 2020 у Токіо

Вперше в історії літніх паралімпіад найбільш титулованим спортсменом став українець. До цього у 2006 році на зимовій Паралімпіаді у Турині в особистому медальному заліку серед спортсменів найкращою стала українська біатлоністка та лижниця Олена Юрковська, яка завоювала 6 медалей, серед них 4 золоті.

Усього в особистому заліку 26-річного харків’янина Максима Крипака 15 паралімпійських медалей, серед яких 10 – найвищого ґатунку. У Японії наш плавець кваліфікувався на змагання у 7-ми дисциплінах, і у кожній він отримав медаль. Що ж відомо про українського спортсмена?

ФОТО: wikipedia.org/Ilya

Максим Крипак від народження мав праву ногу коротшу за ліву. Батьки хлопця прагнули, щоб він зростав здоровим і сильним, незважаючи на свою вроджену ваду, тому з 6-ти років Максим почав займатися плаванням. Ці заняття йому рекомендували і лікарі.

Довгий час Максим Крипак тренувався разом зі здоровими дітьми, так хотів і він, і його батьки. Проте з віком він змушений був обирати: чи покинути спорт, чи почати тренуватися і змагатися зі спортсменами, які мають подібні до нього проблеми зі здоров’ям. Адже конкурувати на рівних з абсолютно здоровими спортсменами ставало все важче і важче.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легкоатлетка Оксана Ботурчук, про яку зняли фільм «Пульс», виборола срібну медаль на Паралімпіаді в Токіо

Тоді Максим прийняв для себе рішення перейти у паралімпійське плавання. Спортсмен отримав міжнародний спортивний клас S10. Цей клас мають спортсмени, які мають мінімальні ураження і мало відрізняються від олімпійців.

Вже у 2015 році 20-річний Максим Крипак став чемпіоном України, а зоряний час для нього почався у 2016 році у Ріо і продовжується й нині. Дивіться, як проходила церемонія відкриття Параліміпійських ігор у Токіо:

Окрім 15-ти медалей Максим Крипак на Паралімпійських іграх встановив ще й низку рекордів: світових та паралімпійських.

На Паралімпіаді-2020 у Токіо Максим Крипак здобув 7 медалей:

  1. «золото» на дистанції 100 м батерфляєм (клас S10);
  2. «золото» на дистанції 100 м вільним стилем (клас S10);
  3. «золото» на дистанції 100 м на спині (клас S10);
  4. «золото» на дистанції 200 м комплексом (клас SM10);
  5. «золото» на дистанції 400 м вільним стилем (клас S10);
  6. «срібло» на дистанції 50 м вільним стилем (клас S10);
  7. «бронза» у естафеті 4×100 м вільним стилем.

Максим КрипакФОТО: gettyimages.com

Максим Крипак поки неодружений, дітей не має. Про своє особисте життя він мало говорить, зазначає, що зараз повністю сконцентрований на спорті. Наразі найбільш палкими його вболівальниками залишаються батьки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець встановив світовий рекорд та виборов «золото»: плавець Андрій Трусов став першим на Паралімпійських іграх у Токіо

Українська збірна вже вкотре чудово виступила на Паралімпійських іграх. Загалом наші спортсмени в Японії завоювали 98 медалей, встановили 20 рекордів та посіли 6-те командне місце у медальному заліку. Пишаємося нашими паралімпійцями!

Дивіться сюжет про досягнення українських паралімпійців у Токіо:

Новини по темі