Погляд на Тараса Шевченка у ХХІ столітті

Сучасний Тарас Шевченко
Олександр Грехов

У цьому році країна святкуватиме 205 річницю з дня народження поета.

Поділитися:

Згадка про Тараса Шевченка викликає ряд звичних асоціацій – геніальний поет з нелегкою долею.  Але в очах сучасників Великий Кобзар виглядає дещо інакше: бунтар та модник, що мав у житті багато суперечливих моментів, про які не звикли говорити.

Яким Шевченка бачать українці?  І що роблять для того, аби всі поглянули на нього під модерним кутом зору?

Квантовий стрибок Шевченка

Дарт Вейдер чи Гаррі Поттер? Джек Горобець чи козак Мамай? Відповідь – Тарас Григорович.

У лютому на однойменній станції метро відкрилася незвичайна виставка «Квантовий стрибок Шевченка». На плакатах Кобзар зображений в амплуа кіношних героїв та історичних постатей: Спайдермена, Дарта Вейдера, Термінатора, Вільяма Волласа з фільму «Хоробре серце», вченого Альберта Ейнштейна та інших.

Такі незвичні образи викликали в українців неоднозначні погляди: в той час, коли одні захоплювались виставкою та влаштовували флешмоби, інші обурювалися й намагалися її спаплюжити.

Та все ж «Квантовий стрибок Шевченка» отримав підтримку людей, відомих митців та закладів. А на честь Шевченківських днів, 9 та 10 березня її покажуть в столиці Об’єднаних Арабських Еміратів - Абу-Дабі.

Фото: tsn.ua

Пісні на вірші Шевченка

Музика творить дива. І навіть геніальні рядки Шевченкових віршів завдяки мелодії стають ще ближчими. Українські співаки записали багато пісень на вірші поета: «Бандуристе, орле сизий», «Мені однаково», «Ой, у горі роман цвіте», «Садок вишневий», «Заповіт». Слухаймо й насолоджуймось вічною та завжди актуальною творчістю Тараса Шевченка.

Якби Шевченко жив у ХХІ столітті

Можливо, у наші дні Шевченко писав би тексти пісень для популярних рок-груп. Або став байкером і роз'їжджав містом у шкіряній куртці. Автор плакатів – Андрій Єрмоленко, бачить сучасного Шевченка саме таким.

Шевченко – модник

До речі, як для свого часу, Шевченко одягався досить стильно. Тараса Григоровича часто змальовують в образі вусатого чоловіка в шапці й свиті. Та дослідники біографії спростовують такий однобокий погляд на його постать. Шевченко справді не любив надмірної пишності, але під час життя у Петербурзі, коли він почав заробляти гроші завдяки малюванню, поет мав у гардеробі модні речі.

Цікаво, що за життя Шевченко намалював аж 1300 картин, з яких до нас дійшли 835 робіт.

Ше.Fest

Щороку село Моринці, що на Черкащині, гостинно вітає кожного, хто вирішив доєднатися до мистецького фестивалю. Просвітницька галявина, театральна та музична сцени, екскурсії, майстер-класи. А для охочих залишитися в мальовничому селі якнайдовше передбачено наметове містечко.

Ше.Fest безкоштовний, адже створений заради того, щоб популяризувати творчість Шевченка. Це можливість переконатися наочно – Тарас Григорович завжди актуальний і ніколи не вийде з моди.

Фото: shefest.org.ua

Новини по темі