Вигадка та реальність: Наскільки достовірний «Чорнобиль» від HBO

«Чорнобиль» від HBO: Вигадка та реальність
Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

Це художній фільм, а не документальний.

Поділитися:

У суботу, 23 листопада, о 13:00 глядачам 1+1 випаде чудова нагода побачити найочікуваніший серіал 2019-го «Чорнобиль» від HBO.

Картина не схожа на жоден із фільмів про Чорнобильську катастрофу – творці проекту доклали колосальних зусиль, аби зробити його деталізованим та інформативним. Усе ж, треба пам’ятати про художній бік стрічки, адже серіал не документальний, а історично-драматичний. Тож не дивно, що деякі сцени та персонажі могли бути вигадані, чи доповнені. Команда HBO таким чином намагалася наблизити глядача до справжньої атмосфери 1986-го.

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

#1 Вигаданим персонажам бути

Більшість героїв – реальні люди, які зіткнулись із винятковим випадком глобальної загрози. Радянський вчений Валерій Легасов, державний діяч Борис Щербина – не вигадка, вони потрапили у центр подій на самому початку і лишались там до кінця.

А от Уляна Хом’юк – вигаданий образ, який поєднав у собі згадку про всіх учених, які допомагали ліквідувати наслідки катастрофи на ЧАЕС.

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

#2 Роздягнені гірники 

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

Тульським гірникам, які працювали під реактором, було непереливки. Вони отримали завдання не припиняти роботу ні на мить. У серіалі були кадри із повністю оголеними шахтарями, яким так легше було витримувати спеку та задуху. Насправді ж, за словами очевидця подій інженера станції Олексія Бреуса, чоловіки стравді роздягались, але не догола.   

#3 Впав, але не тоді

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

Сцена падіння гвинтокрила із першої серії вражає навіть найхолоднокровніших глядачів. Виникає відчуття, що падіння так чи інакше спричинила радіація, адже вертоліт пролетів просто над відкритим ядром реактора. Ця аварія справді сталася, проте аж у жовтні – лопать ротора зачепилась за ланцюг підйомного крана.  

#4 Жодни оплесків

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

Одна з найдраматичніших сцен третьої серії – тріумфальне повернення чорнобильських дайверів. У кадрі команду трьох героїв зустрічали аплодисментами. Насправді, за словами Олексія Ананенка, одного з водолазів, жодних урочистостей не було, як і пошуку добровольців (це був лише художній прийом). Чоловіки вийшли на зміну, і треба було виконати роботу. От вони її і виконали. Ніхто тоді не думав про героїзм, спрацював професіоналізм.

Нині Олексій Ананенко мешкає у Києві і товаришує зі своїм напарником по місії Валерієм Безпаловим, третій дайвер Борис Баранов помер 2005 року.

#5 Замість аквалангу респіратор

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

Ще одна вражаюча деталь місії дайверів. На екрані їх одягнули у гідрокостюми з масками, які повністю захищали обличчя. У реальному житті Ананенко, Беспалов і Баранов мали лише прозорий гідрокостюм і респіратор – голови взагалі були незахищені. Їх врятувало не екіпірування, а досвід і професійні знання. Чоловіки швидко зорієнтувались під реактором і оперативно виконали роботу.

Фото: Кадр із серіалу «Чорнобиль» (2019)

«Чорнобиль» від HBO – достойна екранізація сумнозвісної катастрофи. Завдяки стрічці світ дізнався про подвиг людей, які стали бар’єром на шляху нищівних наслідків вибуху на ЧАЕС. І нехай окремі кадри романтизовані – вони покликані розбурхати глибокі почуття у душах глядачів.

Більше цікавих матеріалів про «Чорнобиль» від HBO читай тут:

1. Жахлива правда: 6 причин, чому ти точно захочеш подивитись «Чорнобиль» від НВО

2. Ціна визнання: Чому «Чорнобиль» став найкращим серіалом сучасності

3. Чи буде продовження гучного серіалу «Чорнобиль» від HBO

4. Прем’єра серіалу «Чорнобиль» на 1+1 стала найкращою програмою червня на українському телебаченні

5. Не впізнати: Актори «Гри престолів», які знялись у «Чорнобилі» (фото)

6. Українські зірки поділилися думками про серіал «Чорнобиль» від НВО