Олена Любченко пояснила, чому гумор не може врятувати стосунки

Чому сміх шкодить стосункам? Думка психолога
Фото: Freepik

Експерт проекту Одруження наосліп про те, коли сміх у парі не йде на користь.

Поділитися:

19-го лютого глядачі 1+1 побачили п'ятий випуск реаліті-шоу Одруження наосліп, героями якого стали Олег та Ірина. Чоловік мріє про ідеальну дружину. Його обраниця має бути красивою, успішною, смачно готувати і стежити за порядком у домі. Красуня Іра виховує дворічну доньку від першого шлюбу з мусульманином. Дівчина шукає гідного чоловіка, який знайде спільну мову з її дитиною і забезпечить розкішне життя.

Олег з перших днів продемонстрував своє почуття гумору. Всі питання і проблеми сімейного життя з Ірою він переводив на жарти. У будинку учасників було багато сміху, але Олена Любченко стверджує, що це не завжди добре. Психолог прокоментувала стосунки учасників п'ятого випуску Одруження наосліп і розповіла, чому відмінне почуття гумору не завжди йде на користь відносинам.

«Багато досліджень стверджують: коли жінка вибирає партнера, почуття гумору чоловіка входить у трійку найважливіших критеріїв. А для чоловіків жіноче вміння жартувати не є визначальним фактором. Їм набагато важливіше, аби партнерка сміялася над їхніми жартами.

Чому ж так відбувається? Жінки віддають перевагу дотепним чоловікам, оскільки почуття гумору є показником високого інтелекту, творчих здібностей, вітальності, енергії і здоров'я. З таким веселуном є можливість передати сильні гени своїм дітям. А чоловіки вибирають тих, хто стане соратником, підтримкою і його «командним гравцем». Тому що взаєморозуміння на рівні гумору ― найточніше і непідробне!

Здорова пара ― це багато сміху, гумору і вміння перетворити страшну драму на веселий анекдот.

Але тут хочу вас попередити! Дуже класно, коли життя пари ― це нескінченні жарти і сміх. Але якщо життя пари ― це ТІЛЬКИ жарти і сміх, значить у відносинах щось не в порядку. Це ми і намагалися донести до героя останньої серії ― веселуна Юри.

1. За допомогою «засміювання» один чи обидва партнери можуть втікати від визнання і вирішення серйозних проблем.

2. Сміх може бути захистом від сильних хворобливих емоційних переживань.

3. Сміх, іронія і сарказм можуть бути вираженням прихованої агресії щодо партнера.

4. Засміювання слів іншого може бути ознакою несерйозного ставлення до партнера, ігнорування того, що для іншого значуще й важливе. А це ні до чого доброго не приводить.

Загалом, сміх ― не панацея. Він може допомогти сприйняти ситуацію легше, але не вирішує проблеми».

Більше корисних порад від психолога Олени Любченко знайдете на її офіційній сторінці в Instagram @lena_lubchenko та на Facebook.

Нагадаємо, що проект Одруження наосліп за участі Олени Любченко можна дивитися щовівторка о 22:45 на 1+1.