5 міфів про користь та шкоду глютену

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Біохімік розповів усю правду про безглютенову дієту.

Поделиться:

Українці не можуть уявити свій сніданок без гринок з сиром або каші, хоча в США кожен третій житель намагається зменшити кількість глютену в своєму раціоні. В багатьох європейських країнах продукти без глютену мають таку ж популярність, як наш хліб. Що ж таке глютен - новий ворог нашого здоров’я чи просто модний тренд - розповів біохімік Гліб Репіч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 цікавих фактів про користь та шкоду чіпсів

Глютен - група білків, яка входить до складу деяких злакових культур: пшениці, жита, овесу, ячменю тощо, а також продуктів, які з них виготовляються: хліб, вівсянка, йогурти, макарони, крабові палички та навіть сосиски. 

Міф 1. Вживання глютену шкідливе для організму людини. Глютен може бути небезпечним для людей, які хворі на целіакію. Целіакія - це алергія на глютен. У таких хворих порушується функція тонкого кишківника, погіршується всмоктування поживних речовин і, як наслідок, виникає збільшення або зменшення ваги, відставання у розвитку в дітей.

Найчастіше ця хвороба проявляється у дитячому віці, - коментує біохімік. 

Міф 2. У продуктах без глютену менше калорій. Експерт стверджує, що калорійність зерна, яке містить або не містить глютен, приблизно однакова. Тому схуднути на безглютеновій дієті неможливо. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 міфів про здорове харчування, у які ми досі віримо

Міф 3. Продукти без глютену корисніші, ніж звичайні. При потраплянні в організм глютен, як і будь-який інший білок, перетравлюється до амінокислот. Потім амінокислоти всмоктуються нашим організмом, а далі організм не здатний відрізнити, який це був вид білку - глютен чи ні. 

Неправда, що глютен може викликати серйозні захворювання, на кшталт, хвороба Альцгеймера, аутизм або цукровий діабет. 

Міф 4. Безглютенова дієта може зашкодити організму здорової людини. Біохімік Гліб Репік зауважує, що безглютенова їжа абсолютно звичайна і не містить особливих амінокислот. 

Єдине, чому може зашкодити безглютенова дієта - це ваш гаманець. Продукти gluten-free набагато дорожчі, ніж звичайні. 

Міф 5. Діагностувати целіакію можна самостійно. Багато американців та європейців сидять на безглютеновій дієті, адже дуже часто займаються самолікуванням. 

«Симптоми целіакії схожі на симптоми багатьох інших хвороб шлунково-кишкового тракту. Намагатися діагностувати целіакію вдома не має ніякого сенсу», - стверджує біохімік. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 рецептів весняних салатів, які допоможуть уникнути авітамінозу

Новости по теме