Чому в аптеках відпускали рецептурні препарати без рецепту: міністр охорони здоров’я в “Сніданку з 1+1” на “1+1 Україна” прокоментував ситуацію із впровадженням е-рецепту

Сніданок з 1+1
06:30
Будние
Чому в аптеках відпускали рецептурні препарати без рецепту: міністр охорони здоров’я прокоментував ситуацію із впровадженням е-рецепту

До студії "Сніданку з 1+1" завітав Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Поделиться:

Улюблена програма українських телеглядачів «Сніданок з 1+1» в ефірі телеканалу 1+1 Україна у будні та вихідні з 7:00 до 11:00 продовжує розповідати українцям про оперативні новини в країні та долучати спеціалістів різних галузей.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які ліки відпускатимуть за електронним рецептом з 1 квітня: перелік

Сьогодні до студії «Сніданку з 1+1» завітав Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Він пояснив, у чому полягає нововведення е-рецепту, яке спричинило черги біля аптек, та які ліки можна буде купити без рецепту, а які — ні. За словами міністра, єдина зміна полягає в тому, що раніше відпуск рецептурних ліків відбувався за паперовим рецептом, а тепер використовуватиметься і електронний. 

“Щодо препаратів, які були рецептурними, вони і залишились рецептурними. Які були безрецептурними, вони залишились безрецептурними. Нічого з 1 квітня не змінилось і змінюватись не буде. Питання відпуску антибіотиків, які можна було отримати за паперовим рецептом, так і можна отримати. З 1 квітня не посилився контроль відпуску рецептурних препаратів, не збільшилась кількість рецептурних препаратів. З 1 квітня ввівся електронний рецепт. Ми крок за кроком йдемо в Європейський Союз. Ми починаємо розуміти, що саме лікар повинен лікувати, а не google чи сусідка”, — пояснив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліки за електронним рецептом з 1 квітня: чи продовжать діяти паперові рецепти (роз'яснення МОЗ)

Віктор Ляшко наголосив, багато українців обирають самолікування і це небезпечно для здоровʼя. Він пояснив, чому знеболювальні повинні відпускати за рецептами.

“Знеболювальне прибирає біль на певний час, але ні ви, ні ваші сусіди, ні гугл не є лікарем, який знайде причину цього болю. Часте використання знеболювального закриває головну причину цього болю і призводить до того, що захворювання виявляють на пізніх стадіях. Коли лікувати його стає складніше, інколи навіть неможливо. Це стосується онкологічних хвороб. Симптоми зʼявляються, ви на це не звертаєте увагу, купуєте весь час знеболювальне, а потім маємо проблеми. Так само серцево-судинні хвороби. Тому якщо є симптоми, краще звернутися до лікаря - отримаєте рецепт, або консультацію і направлення на певні діагностичні процедури”, — зазначив Віктор Ляшко.

Крім того, в ефіру Сніданку з 1+1 Міністр охорони здоров’я пояснив, як аптекарі відпускали без рецептів те, що давно має бути рецептурним.

“Ще з часів COVID  кількість перевірок було значно зменшено. Друге питання, нормативно-правова база для аптечних закладів, які  при випуску електронних рецептів не мають юридичних зобовʼязань зберігати ці рецепти. Вони користуються цією нормою і відпускають рецептурні лікарські засоби без рецептів Ми розуміємо цю проблему, напрацювали нормативно-правову базу, але будемо вводити її поетапно”, — розповів Віктор Ляшко.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецептурні ліки за електронними рецептами, перерахунок пенсій, підвищення тарифів на воду: що чекає на українців з 1 квітня

Щодня на глядачів «Сніданку з 1+1» очікують оперативні новини, поради від профільних спеціалістів, включення зірок та українців, які роблять усе задля перемоги України. Не пропустіть щодня проєкт з 7:00 до 11:00 на телеканалі 1+1 Україна, а також на YouTube. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Нагадаємо, для того аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новости по теме