Як доглядати за томатами: 7 порад від Антоніни Лесик

Як доглядати за томатами влітку у відкритому ґрунті: 7 порад
freepik.com

Правила догляду за томатами влітку.

Поділитися:

Томати — улюблені овочі багатьох. Вони універсальні та не потребують складних приготувань. Щоб урожай був щедрим та здоровим, потрібно про це подбати вже зараз. Сімома порадами щодо правильного догляду за томатами поділилася садова блогерка Антоніна Лесик у “Сніданку з 1+1. Вихідний”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як заморозити овочі на зиму: як фасувати, в чому зберігати (морозимо перець, помідори, зелень, баклажани за правилами Антоніни Лесик) 

Як доглядати за томатами у відкритому ґрунті

1. Підв’язати томати варто вже зараз. Вони активно нарощують зелену масу та зав’язують плоди, тому якщо підв’язування не зробити вчасно, кущі можуть просто впасти. Особливо це стосується високорослих сортів.

2. Пасинки (пагони між стеблом та листям) потрібно видаляти. Хоч там і може зав’язуватися додатковий урожай, кущ не зможе вигодувати таку кількість плодів. Видаляти пасинки краще після того, як зав’яжеться необхідна кількість плодів. Є два способи для цього: відрізати ножицями на висоті 1-2 см або виламати. Процедура пасинкування має бути регулярна та відбуватися рано-вранці, щоб сонце за день загоїло місце зрізу.

3. До першої зав’язі можемо видаляти все листя, після — лише нижнє. Так ми зменшимо ймовірність інфекцій. Робити цю процедуру варто поступово: 2-3 листочки за 2-3 дні,  щоб не створювати кущу стресові умови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Малосольні огірки швидкого приготування: 3 смачних рецепти 

4. Регулярно поливати теплою водою. Робити це краще не дуже часто, бо може утворитися поверхнева коренева система. Експертка радить робити це раз на тиждень, коли немає дощів. Поливати найкраще прицільно під кущ, не розбризкувати на землю та листя. 

“Краще полити більше, але рідше”, — запевняє блогерка.

5. Щоб ґрунт довше залишався зволоженим та пухким, треба замульчувати грядки. Найкраще — скошеною висушеною травою. Вона не дасть землі перегрітися, а тому не потрібно буде часто рихлити та поливати. Це також слугуватиме відбивачем світла — ваші томати отримуватимуть сонце і зверху, і знизу.

6. Щоб уникнути хвороб, потрібна регулярна профілактика. У разі ураження негайно починаємо лікувати. Зокрема, для лікування від фітофтори ефективними будуть біопрепарати (наприклад, триходерма).

7. Варто робити прищипування. Так, деякі високорослі сорти можуть  розростатися до 2-3 метрів, але тоді якісного урожаю не буде: кущ не зможе надати достатньо поживних речовин на таку кількість плодів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яблучний, медовий та горіховий Спас в Україні 2023: дати та традиції свят

Дивіться, як підв'язувати, поливати та обрізати томати: